Dětičky a příroda > Roční inspiromat > Bioreceptář > Únor
logo_TD Dětičky a příroda
Roční inspiromat
My a příroda měsíc po měsíci
Kaleidoskop námětů
Bioreceptář
Leden
Únor
Březen
Duben
Květen
Červen
Červenec
Srpen
Září
Říjen
Listopad
Prosinec
Zdravá lékárna
Ekologická domácnost
Český rok v pranostikách, písních a říkadlech
Fotogalerie z naší činnosti
Víte, že ...?


PŠENICE


PŠENICE je obilnina, která zaujímá mezi obilninami střední postavení. Je chuťově neutrální a proto se dá mísit s jinými chutěmi. Abatyše Hildegarda o ní píše: "Celozrnná pšeničná mouka, je-li pečená, je pro zdravé i nemocné jedině dobrá. Tvoří v člověku dobré svaly a dobrou krev." Z medicínského hlediska obsahuje pšenice draslík, fosfor, hořčík, křemík, vitamíny B1, B2, B6, karoteny a vitamin E. Pro představu ztráty vitaminu B6 v bílé - tzn. vrchních vrstev a klíčku zbavené mouce představují cca 50 %, ztráty zinku 78 %, manganu 86 %, ztráty vitamínu E dokonce 100 %. To jsou hodnoty, které by nás měly vést k zamyšlení, zda celozrnné mouky nepoužívat více. Sama za sebe mohu říci, že po 14 letech konzumace celozrnného pečiva, často vlastnoručně připraveného a někdy koupeného, mám při konzumaci bílého pečiva výrazný pocit, že se mi něčeho důležitého nedostává. Bílá mouka navíc obsahuje jen škrob a lepek, látky, které se neúplně a velice složitě metabolizují, a tak při jejich dlouhodobějším používání vznikají hojné vedlejší produkty, které se ať už ve formě hlenů či provazců, usazují v různých orgánech a blokují jejich normální činnost. Lepku - glutenu se navíc v poslední době připisují i další degenerativní onemocnění, jako je rakovina a roztroušená skleróza. To vše nepíši proto, abyste nyní obrátili svůj život o 180 stupňů, ale abyste tyto nové poznatky brali v potaz a začali zařazovat do svého jídelníčku nové recepty tak, aby se stali "vítanými". Časem se chuťové pohárky zjemní, trávení zlepší a to vás povede k dalším změnám. Zatím postačí, nahradíte-li v klasických receptech část bílé mouky za mouku celozrnnou a postupně podíl můžete zvětšovat. Mysleme jen na to, že bude potřeba o něco málo více vody a také více času na vstřebání vody do mouky. Navíc je důležité vědět, že dětem do 3 let nebudeme dávat hrubé šrotové pečivo, nebo pečivo obsahující celá semena či zrna. Trávicí trakt malých dětí ještě není tak silný a může být touto hmotou i mechanicky poničen.

Základní recept na úpravu pšenice (celého zrna)

Pšenici nejdříve důkladně propereme a zbavíme ji všech nečistot. Poté ji namáčíme min. 5 hodin. Na 1 hrnek pšeni-ce dáme 2 hrnky vody. Vaříme ve stejné vodě, v hrnci s pevně přiléhající pokličkou min. 1 hodinu. Při netěsnící po-klici uniká voda parou a tak dolijeme potřebné množství vody, aby se zrno prodělalo a nepřipálilo. Po stažení z ohně necháváme bobtnat ještě min. 3 hod. pod poklicí v utěrce či v peřině.

 
Pšeničná kaše

Vstáváme-li na podzim, či v zimě do studených jiter, udělá nám dobře do žaludku teplá pšeničná kaše. V prodejnách zdravé výživy prodávají instantní kaši "Otesánek", kterou stačí zalít horkým mlékem či horkou vodou, ochutit máslem a kakaem, osladit cukrem či medem. Tuto kaši je možno sehnat v provedení: pohanková s rýží, celozrnná pšeničná, pšeničná, celozrnná špaldová a kukuřičná. Doma ji máme ve velké oblibě. Udělat si ji však můžeme i z čerstvě namletého pšeničného šrotu. Ten pak nejlépe na nerezové pánvi za stálého míchání lehce opražíme, zalijeme vodou a za stálého míchání vaříme na mírném ohni ještě asi 10 min. Vodu můžeme dolít podle potřeby, aby konzistence kaše byla tak akorát. Doplnit můžeme ovesnými vločkami, biojogutem, karobovou čokoládou a piškoty – viz obrázek vedle. Dochutíme dle chuti.

Placičky z celozrnné pšeničné mouky s jogurtovým dresinkem
Placičky:                       1 kg celozrnné pšeničné mouky, špetka soli, koření dle uvážení, voda, sůl

Jogurtový dresink:     1 bílý malý jogurt, 1 lžíce olivového či slunečnicového oleje lisovaného za studena, lžička hořčice či rajského protlaku, 2 utřené stroužky česneku se solí,  oregano, sůl

 Je to několik let, co se u nás doma skoro stále "placičkovalo", protože placičky se mohou udělat téměř ze všech zbyt-ků jídla. Dochutíme-li je dobrým kořením, ozdobíme-li talíř navíc barevnou zeleninkou a doplníme-li jogurtovým dre-sinkem vlastní výroby… věřte, že jsem nepoznala nikoho, kdo by odmítl. Naopak bylo stále málo. Shora jmenované placičky z celozrnné pšeničné mouky shora jsou také velice jednoduché, zdravé a jak říkám také rychle snědené jídlo. Smícháme mouku s vodou a necháme asi tak 30 min. táhnout. Osolíme, okořeníme podle potřeby a osmažíme na oleji z obou stran do zlatova.Podáváme s dresinkem, který jsme si připravili rozkvedláním shora uvedených ingred.

 Pšenično-žitné večky s posýpkou

300g čerstvě namleté pšeničné mouky, 200 g čerstvě namleté žitné mouky, 2 lžičky soli, 30 g droždí, 1 lžička cukru, 2 lžíce jablečného octa (může být i jiný), 60 ml oleje, mák, seznam, slunečnicová semena na posypání.

 









Obilí jemně pomeleme na mlýnku s kamennými mlecími elementy. Taková celozrnná mouka je nejlepší. Nemáme-li mlýnek, koupíme celozrnnou mouku v obchodě, či si ji tam necháme čerstvě namlít. Mouky a sůl v míse dobře smícháme. Uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a s trochou vlažné vody umícháme řídké těstíčko. Přikrytý bílou utěrkou necháme kvásek vykynout. Přidáme olej a tolik vody, aby vzniklo pružné měkké, nikoli řídké těsto. Těsto na válu dobře zpracujeme do bochánku, který poprášený moukou necháme kynout pod utěrkou, dokud se objem těsta nezdvojnásobí. Pak těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme je na 2 díly a z každého dílu vytvarujeme dlouhou úzkou veku. Hotové uložíme na olejem vymazaný a nahřátý plech, necháme 30 minut kynout, pak potřeme studenou vodou a sypeme semeny. Pečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na
200 stupňů Celsia. Pak teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme do zlatova. Venku potom veky zastříkneme vodou a necháme pod utěrkou vychladnout. Pomáhat nám mohou i dětí, z vykynutého těsta si mohou dělat bochánky a sypat je semínky.

Barevný těstovinový salát se zeleninou a nivou
200 g celozrnných vřeten mix, 1 okurka, 3 rajčata, 1 cibule, pažitka, 3 barevné papriky, 250 g nivy, jablečný ocet, olej, pepř, třtinový cukr, bazalka.

Zeleninu nakrájíme na plátky. Z octa, oleje, pepře, soli cukru a vody připravíme nálev, který promícháme s těstovinami a zeleninou. Polovinu Nivy či bylinkového kozího sýra pokrájíme na kousky a zamícháme do salátu. Zbylou část sýra nastrouháme navrch salátu. Dobrou chuť!

Rozpíčky po Smíchovsku
250 g celozrnné pšeničné mouky hladké, 250 g hladké pšeničné mouky, 1 vejce, 10 g cukru, 1 lžička soli, 25 g droždí, asi 1 l mléka, 40 ml slunečnicového oleje

Smícháme mouku se solí. Ve středu mouky uděláme důlek, ve kterém uděláme z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy mléka kvásek. Necháme vykynout pod bílou utěrkou a poté spojíme se zbylými ingrediencemi. Pořádně propracujeme, máme-li hnětač prohněteme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody. V míse utvoříme z těsta velký bochánek, lehce poprášíme moukou, přikryjeme bílou utěrkou a necháme zvolna kynout min. hodinu. Poté na pomoučeném vále znovu prohněteme, rozprostřeme na plech, pokrájíme jako políčka na šachovnici a dáme znovu vykynout. Poté pečeme v troubě. Nejprve při vyšší teplotě do lehkého zrůžovění. Poté teplotu snížíme a pečeme do růžovo-zlata. Ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem či olejem.

Rozpíčky podáváme s omáčkou z hruškových povidel, nebo k dušené zelenině či masu.

Toulcovské hnětenky
Na konci léta se v areálu Toulcova dvora koná každoročně sobotní akce pro veřejnost s názvem Dožínky. Zde je pro velké i malé návštěvníky nachystáno kromě různých dílen v přírodě, tradičních oslav spojených s předáváním dožínkového věnce atd. též místo, kde si mohou cepy vymlátit zrno z obilí a to si na šrotovnících namlít. Mouku, která jim takto vznikne spojí s vodou a trochou soli a na kamenech u ohně si upečou své vlastní hnětenky. Chutnají znamenitě. Doma si můžeme vyzkoušet obdobu na plotýnce sporáku. Opět jedno rychlé a vděčné jídlo. Potíráme povidly či marmeládou a určitě přijdete na tisíc jiných způsobů. Chutnají vždy!

Snídaně z vařené pšenice
Část pšenice uvařené podle základního receptu smícháme v misce s důkladně propranými a uvařenými rozinkami a opraženými slunečnicovými semínky a ořechy. Zakápnout můžeme sezamovým olejem. Pro obměnu můžeme též posypat osmaženou cibulkou, orestovanou strouhanou mrkví, vmíchat kysané zelí ….. Variant je opět nepřeberné množství.

Dort z vařené pšenice
Uvařenou teplou pšenici smícháme s trochou celozrnné mouky a důkladně promísíme a zpracujeme v těsto. Pečící formu na dort vymažeme olejem a vysypeme moukou či ovesnými vločkami. Dovnitř naklademe pšeničné těsto, uhladíme povrch a korpus dáme do trouby zapéci. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak dlouho, až se těsto oddělí od okrajů.

Korpus zdobíme podle fantazie . Jak už bylo řečeno, měli bychom se snažit využívat plodů našeho klimatu a proto dáme přednost povařeným jablíčkům, hruškám apod. Posypat můžeme třeba opraženými vločkami, semeny či nakrájenými ořechy.

 


Uvedené recepty nejenže jsou dobré, ale i životodárné. Přinášejí nám nové impulsy do života a pomáhají vidět skutečné hodnoty věcí. Tím se nám uvolňuje velký potenciál sil a tělem se nám rozproudí nový život. To určitě stojí za to, abychom si na tyto změny udělali čas. A veďme k tomu i naše malé, experimentují rádi a dobré věci si osvojují mnohem rychleji. Zrno tady tedy padá do orné půdy.

 

                                     Přeji Vám Dobrou chuť!    

                                  -----------------------------------------                                                       

"Kdo se však chce duchovně vyvíjet, neměl by pečovat pouze o své hmotné tělo, ale měl by se snažit působit příznivě i na jemnější obaly našeho ducha. To však není možné dosáhnout pouze na základě rozumové úvahy. K tomu je v prvé řadě nutné plně probudit naši schopnost jasného vyciťování, jinými slovy oživit činnost našeho ducha. Ten by měl rozhodovat, které typy potravin jsou pro nás nejprospěšnější a určovat i celkový stravovací režim.“

Vít Syrový – Tajemství krve, kapitola Tajuplná krev

 

  

Použitá a doporučená literatura:

Ing. Vít Syrový – Průvodce po éčkách, 2. vydání vl. nákl. 2004

Ing. Vít Syrový -Tajemství krve, vl. nákladem r. 2005.

MUDr. Peter Horan – Pavla Momčilová:Vaříme dětem chutně a zdravě, nakl. Pavla Momčilová 1998

Pavla Momčilová:Zimní a jarní zeleninové menu, nakl. Pavla Momčilová 1995

Biokuchařka Hanky Zemanové, nakl. Grada 2005

MUDr. Judita Hofhanzlová – Zdravý život pro ženu a dítě přírodními prostředky, nakl. Alternativa 2002

Abd-ru-shin: Ve světle Pravdy, Poselství  Grálu, nakl. Stiftung Gralsbotschaft, Stuttgart,1990

Časopis Svět Grálu – časopis 3. tisíciletí ve smyslu „Všechno musí být nové“.


Leden Únor Březen Duben Květen Červen  Červenec Srpen Září  Říjen Listopad Prosinec