Z úřody naší milé
přírody
Říjen je měsícem zralosti,
příroda vydala
své dary a je na naší moudrosti a umu,
jak je zpracujeme. Myslím, že většina z
nás pozná ten rozdíl mezi
kupovanými a doma vyrobenými produkty. Vynasnažme
se tedy
využít maximum úrody, abychom měli v
zimních měsících čím
zpestřit jídelníček.
Nejvíce síly nám však plody
dají v době, kdy přirozeně dozrávají a
proto
dávejme přednost konzumaci
dozrávajícího ovoce a zeleniny před
různě
upravovanými potravinami či exotickým ovocem a
zeleninou. Dříve lidé v tuto
dobu slavili a dodnes ještě v některých
církvích a sdruženích slaví
Díkůvzdání
- poděkování za úrodu. Tento velice
krásný zvyk, vznikl s úcty a
lásky k
přírodě, na které člověk byl, je a vždy bude
celoročně závislý. Dnes je však
vlivem civilizace pro mnoho lidí příroda již jen
kulisou za oknem a z této
izolace je dokáže vytrhnout již jen nějaká
nenadálá událost či katastrofa.
…ale
tak daleko věci přece nikdy nemají dojít. Pevně
věřím, že všichni, kdo čtete
tyto řádky jste naopak z těch, kteří
přírodu chrání a kolem
jejích darů nechodí
nevšímavě. Vždyť je to spojená
nádoba. A třeba si i vy můžete doma udělat
takové malé
díkůvzdání. My například
máme doma takový koutek se zelení,
kameny
a také skřítkem, který to tam
opečovává. A tam vždy
dáváme od všeho, co v
přírodě dozrává …zeleninu,
ovoce, ale také žaludy, kaštany, listy
…. A tak máme
kousek přírody doma, a s láskou a
díkem to zpracováváme.
Co
se skladby stravy, od léta budou v
našem jídelníčku postupně
přibývat teplejší jídla, ve
prospěch celozrnných
obilovin a zeleniny, ale nezapomeneme i na přísun
libového masa a mléčných
potravin - nejlépe od kraviček z biochovu. Naše
nápoje a strava tohoto období
by měly být maximálně ve prospěch
sezónní zeleniny, bylin a plodů, neboť je to
pro naše tělo zdrojem netušených
pomocí.
Nyní dovolte opět nějaké recepty
na využití sezónního ovoce a zeleniny:
Hrušková
povidla
Hrušky, špetka soli.
Polovině hrušek okrojíme slupku, druhou polovinu
nakrájíme se slupkou. Vykrojíme
jádřince, přidáme špetku soli a
vaříme na mírném plameni až do hustoty
povidel.
Poté dáváme do lahví,
převážeme celofánem, či zazátkujeme.
Nemusíme sterilovat,
čím jsou povidla hustší,
tím menší je nebezpečí, že
se zkazí.
Jablka
strouhaná
Sterilace 50 minut při 85 stupních Celsia
Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a
nastrouháme. Napěchujeme do sklenic,
uzavřeme víčky a sterilujeme. Zavařená jablka
můžeme použít do závinů, buchet a
koláčů.
Perníkový
koláč se švestkami
Na
perník:450 g žitné nebo
špaldové celozrnné mouky,
1 lžíce kakaa, 1 prášek do
perníku, ¼ lžičky mleté skořice, 2 dl
mléka, 180 g
třtinového
cukru, 60 g
másla, 5
lžic oleje, 2 vejce, tuk na vymazání,
celozrnná mouka na vysypání
Náplň: 150 ml smetany
ke šlehání, 1
polévková lžíce
brandy
Na ozdobení:
½ kg švestek, 3-4 lžíce
rybízové
marmelády, 2-3 lžíce vody
Formu dobře vymažeme tukem a
vysypeme hrubou moukou. Z ingrediencí na
perník umícháme středně
husté
těsto, které nalijeme do připravené formy a
povrch těsta uhladíme. Pečeme asi
35 minut. Upečený perník necháme
vychladnout. Z ušlehané
šlehačky, brandy
a cukru vytvoříme jemný krém.
Perník podélně rozkrojíme a
naplníme jej krémem.
Ozdobení: Švestky rozpůlíme,
vypeckujeme a vložíme do kastrůlku, přidáme vodu
a cukr a 2 – 3 minuty vaříme,
dokud švestky nezměknou. Opatrně je přendáme na
perník a polijeme polevou.
Příprava polevy: Marmeládu a
vodu dáme do malého kastrůlku a na
mírném ohni zahříváme tak
dlouho, až se
marmeláda rozpustí a směs zůstane
čirá. Necháme mírně zhoustnout a
ještě teplou
polevu nalijeme na povrch koláče.
Brambory na jogurtu
500 g brambor, ½ cibule
nakrájené na kolečka,, 1/2 čl
kari, 1/2
lžičky sladké papriky, 1 lžička slunečnicových
semínek,, 2 pl másla, jogurt,
sůl.
Uvařené brambory
nakrájíme na kostky. Na másle
upražíme
všechny druhy koření, slunečnicová
semínka a po chvíli
vmícháme jogurt. Potom
přidáme brambory, osolíme a dobře
promícháme. Přiklopíme cca 5 minut.
Knedlíky z cukety
250g
cukety, 250g hrubé mouky, 5 rohlíků, 1 vejce, 1/2
čl soli.
Cuketu nastrouháme na
hrubo, osolíme, smícháme s
moukou a vejcem, přidáme rohlíky
nakrájené na kos-tičky a vypracujeme těsto ze
kterého vytvarujeme šišky. Tyto
vaříme v osolené vodě 20 minut. V polovině doby
varu knedlíky obrátíme.
Uvařené knedlíky nakrájíme
na plátky. Hodí se k dušené
zelenině, můžeme je posypat osmaženou cibulí,
sýrem nebo s cuketovým zelím.
Cuketové
zelí
1
větší cuketa, 2 pl oleje, 1 cibule, sůl, cukr,
špetka kmínu, koriandru, ocet.
Cuketu nastrouháme na
hrubo, na oleji zpěníme
nakrájenou cibuli, když zesklovatí
přidáme cuketu, sůl, cukr, kmín, koriandr a
chvíli podusíme, na závěr
dochutíme octem. Obměny: k cuketě přidáme
nastrouhané
jablko, cuketu zahustíme jemně nastrouhaným
syrovým bramborem.
Celozrnný
jablkový
závin
Těsto: 250 g špaldové
mouky, 250 g tvarohu, 120 g másla, 1
lžíce cukru, 1 - 2 polévkové
lžíce vody,
vejce na potření.
Náplň: jablka, hrst lískových a
vlašských ořechů, hrst rozinek, skořice, cukr,
případně strouhaný kokos.
Z mouky, tvarohu, tuku, cukru a vody zpracujeme těsto, které
necháme uležet v
lednici alespoň 1 hodinu. Zatím si omyjeme
jablíčka, oloupeme a nastrouháme.
Ořechy pokrájíme na hrubo a s rozinkami, kokosem,
cukrem a skořicí vmícháme do
nastrouhaných jablíček.
Z těsta vyválíme na moukou posypaném
mikrotenu dva tenké pláty, poklademe
jablečnou náplní, zavineme a pečeme asi půl
hodiny ve středně vyhřáté troubě,
potřené rozpuštěným máslem.
Vegetariánský
boršč
Červená řepa, petržel, mrkev, celer,
hlávkové zelí, brambory, cibule,
spařená a oloupaná rajčata, pepř, sůl,
nové koření, bobkový list,
citron,rajský
protlak, trochu cukru, jogurt a kopr.
Očištěnou zeleninu nakrájíme na
menší kousky a spolu s kořením
osmahneme na
oleji a zalijeme vodou. Poté přidáme celou cibuli
a nakrájené brambory a vaříme
do změknutí. Ochutíme rajským
protlakem, citronem, solí a cukrem.
Podáváme na
talíři zdobené bílým
jogurtem a koprem.
Babiččina bramborová
polévka
4-5
brambor, drcený kmín, sůl, 1-2 lžíce
sušených hub, 1 lžíce oleje, 1 cibule,
asi 200 g zeleniny (kořenová
zelenina, květák, kedlubna, kapusta, zelí,
cuketa, rajče..) 1-2 lžíce špaldové
mouky celozrnné, 2 stroužky česneku,
majoránka,libeček, petrželka, pažitka, 1,5
– 2
l vody
Do malého
množství vody dáme vařit oloupané a na
kostičky
nakrájené brambory a sušené
houby, přidáme kmín a osolíme.
Ve větším hrnci
zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli,
poté vmícháme očištěnou a
nahrubo
nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou zeleninu a osmahneme
ji. Zeleninu
posypeme moukou, lehce zasmažíme a zalijeme studenou vodou.
Pořádně promícháme,
aby nevznikly žmolky. Vlijeme uvařené brambůrky
s vodou ve které se
vařily, přidáme prolisovaný česnek,
majoránku, libeček, sůl a celé ještě
povaříme. Podáváme
s pokrájenou petrželkou.
Estragonový olej:
Do 2
dl kvalitního oleje
přidáme 3 lžíce čerstvých
nakrájeného estragonu a zahřejeme na 80
°C,
necháme vychladnout. Používáme
k potírání masa, do
salátů či omáček.
Buchta z
cukety a jablek
3 vejce, 1/8 l oleje, 25 dkg cukru, 1 kg nastrouhané cukety,
40 dkg špaldové celozrnné mouky,
1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr
Utřeme vejce, olej a cukr a přidáme do toho
další ingredience. Vzniklou směs
nalijeme na vymaštěný plech a ve středně
vytopené troubě pečeme do zlatova.
Necháme vychladnout a povrch buchty
poléváme čokoládovou polevou.
Králík
s cuketou a paprikami
1 králíka, 50 g oleje, 1 cibule, 1
menší cuketa, 3 zelené papriky,
10 rajčat nebo 80 g rajského protlaku, 1
lžička tymiánu, 1 bobkový list,
sůl, 30 g špaldové
mouky celozrnné.
Králíka rozdělíme na
menší porce, omyjeme,
osušíme, osolíme a smahneme na
oleji. Maso vyjmeme, na oleji osmahneme cibulku, přidáme
koření a maso,
podlijeme a dusíme téměř do měkka. Cuketu,
papriky a rajčata omyjeme, očistíme,
nakrájíme na menší kousky a
přidáme k masu. Dusíme pod poklicí
ještě 10 minut,
vodu vysmahneme, zaprášíme moukou a
krátce povaříme. Podáváme s
tmavým chlebem
nebo s vařeným bramborem.
--------------------------------------------
A nyní bych
Vám chtěla dát tip na výrobu
skvělého pomocníka ať už do
kuchyně, do domácí lékárny
či k úklidu. Je jím
jablečný ocet. Jablek
dozrává všude dost a
tak určitě nebude problém s jeho
přípravou. Zde uvádím recept na jeho
přípravu:
Jablečný ocet
1 kg jablek, 3 či 5 litrové
vypařené zavařovací sklenice, nerezové
struhadlo, voda, síto, dřevěná vařečka,
gáza.
Jablíčka důkladně omyjeme, odstraníme stopky a
bubáky a včetně slupek a jádřinců
nastrouháme do jedné láhve.
Poté zalijeme vodou, dosahující 5
cm pod okraj, zakryjeme
talířkem a dáme na 10 - 14 dnů
k oknu či na balkón. 2 x denně důkladně
promícháme dřevěnou vařečkou. Po
uplynutí této doby přelijeme obsah
láhve přes síto do druhé
láhve. Přikryjeme
talířkem, uložíme do spíže na 20 dnů.
Po tuto dobu nemícháme ani
neodkrýváme.
Poté přecedíme přes gázu a
naplníme do sklenic. Zazátkujeme a
uložíme v
lednici. Používáme do
salátů, chleba,
čočky apod.
A zde je několik tipů
použití: (Více najdete v knize
J.H.Angersteina Ocet v domácí
lékárně,
nakl. Svítání 1998)
Zábaly
nohou při zánětlivých onemocněních a
horečkách: Dobře poslouží
např. bavlněné ponožky, které
navlhčíme octovou vodou a oblékneme. Navrch
navlékneme ještě jeden či dva páry
suchých vlněných ponožek. Aplikujeme přes noc.
Dávkování 6.polévk. lžic
octa do
200 ml. studené vody.
Péče
o nohy a ruce:
mozoly –
10
min. do teplé mýdlové vody a
poté připevnit gázu namočenou v jableč.
octu
rohovitá
kůže na nohou -
10 min. do
teplé mýdlové vody a poté
navléci ponožky namočené v jableč. octu
a nechat
působit
k běžnému
ošetření: prostředek
smíchaný ze stejného dílu
oliv. oleje a
jablečného octa. Vtíráme po
umytí. Udržuje pleť hladkou a vláčnou.
ocet
pro zdraví: 1 čl jablečného octa
do 200 ml vody a
lžička medu, melasy či
javorového sirupu
pít 3 x denně před hlavním
jídlem
octové
obklady očí: do nádobky 200 ml
teplé vody přidejte až jednu
polévkovou lžíci octa. Ve směsi namočte
kapesník a potírejte jím opatrně
zavřené oči směrem od vnějšího koutku
k nosu. Poměr vody a octa je
mnohokrát vyzkoušený a pro oči
příjemný. Pokud přesto
pocítíte pálení
vypláchněte oči čistou vodou. Také lze
navlhčený kapesník přikládat na oči po
dobu 10 minut.
Prevence
zubního kazu: výplach
úst vodou obohacenou jableč. octem (1 čl.
do sklenice vody) ráno a večer po
vyčištění zubů.
Na
drobná poranění:Před 2500 lety Hippokrates
zjistil, že ocet usmrcuje zárodky
a likviduje střevní infekce. Vojáci
si dříve ošetřovali svá
zranění octem, protože působí antisepticky, jeho
kyseliny zneškodňují mnoho druhů
bakterií, virů a jiných původců nemoci.
Menší
rány se hojí lépe, jestliže jsou
bezodkladně postříkaný
léčivým octem.
Deodorant
z 1 PL jableč. octa, 200 ml šalvěj. čaje a 10 kapek
mátového oleje
Abychom
při krájení cibule neplakali: oloupanou cibuli před
krájením vložte do octové
vody
Čalouněný
nábytek se tak rychle neušpiní: když jej častěji
vykartáčujete octovou vodou (to by
šlo určitě i na kabáty pozn. autorky)
Hedvábí
přispěje
při praní přidání několika kapek octa
do vody
Zaschlý
inkoust odstraníme:
pomocí několika kapek octa
Zašlé
skvrny v čajových konvicích a
hrncích odstraníme
solí a octem
Fixace
a osvěžení barev: Barvy na textil se
zafixují přidáním velkého
šálku
octa do vody určené pro poslední
máchání. U
starších kusů oblečení
osvěží ocet
barvy.
Dezinfekce
houbiček na nádobí v teplé
octové vodě poměr vody a octa 1:1
--------------------------
Je
to úžasné, kolik pomoci, levné a
účinné je na
dosah, že? Nemusíme kupovat ty hory drogerie,
léků a navíc naplníme svůj byt
dechem přírody. Pojďme dělat tím směrem kroky.
Vždyť už té zkázy kolem nás bylo
více než dost.