Dětičky a příroda > Roční inspiromat > Bioreceptář > Květen
logo_TD Dětičky a příroda
Roční inspiromat
My a příroda měsíc po měsíci
Kaleidoskop námětů
Bioreceptář
Leden
Únor
Březen
Duben
Květen
Červen
Červenec
Srpen
Září
Říjen
Listopad
Prosinec
Zdravá lékárna
Ekologická domácnost
Český rok v pranostikách, písních a říkadlech
Fotogalerie z naší činnosti
Víte, že ...?


Jáhly


Jáhly jsou známé již z doby kamenné. Egypťané a staří Řekové z nich dělali chleba a pivo, pro Etrusky byly hlavním zdrojem obživy, ve středověku bylo proso ještě rozšířenější. V oblasti přirozené stravy jsou pro nás zajímavé hned z několika důvodů. Za prvé mají vysoký obsah fosforu, který pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Dále jsou bohaté na různé minerály a to hlavně na železo. Obsahují též velké množství vitamínů skupiny B a niacin. Mají příznivý poměr bílkovin (12 %), tuků (4%) a sacharidů (68%). Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.Stará východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.

Základní úprava jáhel:

Vařené jáhly:
Jáhly nejprve pečlivě omyjeme a zbavíme nečistot. Poté několikrát spaříme horkou vodou, aby se odstranily saponiny způsobující nahořklou chuť. Do hrnce dáme na jeden hrnek opraných jáhel asi 1,5 hrnku vody na přípravu přílohových jáhel, 3 - 4 hrnky vody na přípravu pomazánek a kaší. Osolíme mořskou solí a přivedeme k varu. Do vařící vody vsypeme oprané jáhly, snížíme plamen a vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se voda vstřebá (asi 20 minut). Pak hrnec zabalíme do deky a necháme 1 hodinu dojít.

Opražené jáhly:
Po důkladném oprání jáhly osušíme a opražíme na suché pánvi, zalijeme horkou vodou a vaříme dle prvního receptu. Touto úpravou docílíme rozsýpavých jáhel.

Pikantní jáhly
Jáhly 300 g, 4 rajčata, 4 cibule, pórek, 4 stroužky česneku, 6 polévkových lžic oleje, červená paprika, zázvor, mořská sůl.

Na oleji krátce orestujeme cibuli s pórkem, po chvíli přidáme nahrubo nakrájená rajčata. Podlijeme vodou a podusíme. Poté přidáme samostatně uvařené jáhly. Směs dusíme dalších 15 minut. Po odstavení z ohně a mírném zchladnutí vmícháme česnek se solí, čerstvě nastrouhaný zázvorový kořen a mletou papriku. Na talířích sypeme lehce opraženými nasekanými mandlemi, podáváme se zeleninovým salátem.

Jáhly se zeleninou:
Na trošce oleje orestujeme cibulku, na kterou přidáme na kostičky nakrájenou mrkev či pastinák, dochutíme zázvorem nebo tymiánem, osolíme a osmahneme. Na připravenou zeleninu naklademe hrnek spařených jáhel a zalijeme třemi hrnky vody. Vaříme do měkka, až se voda vstřebá.

Jáhlový dort:
Vařené jáhly 250 g, vařené kroupy 250 g, mák 150 g, křížaly 100 g, vlašské ořechy 3 polévkové lžíce, sladěnka 3 polévkové lžíce, hřebíček, anýz, mořská sůl, olej na vymazání a strouhanka na vysypání formy.

Samostatně dobře uvařené jáhly a kroupy zpracujeme na hustější těsto, přidáme předem namočené a nakrájené křížaly, mletý mák, sladěnku, sladovit a nasekané ořechy, dochutíme špetkou anýzu, hřebíčku a soli pečeme ve vymazané a vysypané formě asi 20 minut do růžové barvy.

Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou
70 g vařených jáhel, 2 barevné papriky, 1 salátová okurka, 1 červená cibule, 3 rajčata, pepř, pepř, sůl, 1 bílý jogurt, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžička cukru, citrónová šťáva, čerstvé (sušené) bylinky.

Jáhly spaříme a uvaříme ve vodě, necháme vychladnout. Všechnu zeleninu nakrájíme, smícháme s uvařenými jáhlami, ochutíme a pokapeme olejem. Do jogurtu přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijeme porce salátu. Podáváme zdobený snítkou čerstvé bylinky.

Jáhlová polévka
1/4 kg zelí, 100 g jáhel, 1 mrkev, 2 bobkové listy, 2 lžíce oleje, 1 l vody, sůl, 1/2 čl  tymiánu.

Cibuli osmahneme na oleji, přidáme nakrájené zelí a mrkev, dolijeme vodou a podusíme. Jáhly na sucho opražíme ( cca 10 minut ), a přidáme do polévky. Vaříme asi 35 minut.

Ochucená majonéza z jáhel či krup
Hrnek zbylých vařených jáhel či krup (z jáhel je chutnější) rozmixujeme s pár zrnky hořčičného semínka a asi 1 až 2 lžícemi oleje. Můžeme trochu přisolit, opepřit, přidat asi 2 lžíce bílého jogurtu na okyselení či použít citrón, domácí kvašený ocet. Nadrobno nasekáme kvašenou zeleninu a smícháme. Lze naředit vodou či studeným zeleninovým vývarem. Tuto majonézu můžeme použít do pomazánek, do salátů z obilnin, na zeleninu.

Jáhly se skořicí nebo vanilkou
1 dl sladké smetany, 100 g jáhel, vanilka, skořice

Spařené jáhly máčíme 2 hodiny a poté je propereme ve studené vodě. Rozkrájená jablka uvaříme ve 120 ml vody s cukrem, vanilkou a skořicí. Přidáme namočené jáhly a vše 10 minut vaříme pod pokličkou. Poté vypneme a necháme ještě 20 minut pod pokličkou dojít. Když je kaše vlažná jemně ji rozmixujeme v elektr. mixeru a vmícháme sladkou smetanu. Vše dáme do misek a necháme vychladit. Zdobíme tvarohovým krémem.

Jáhelný knedlík
1 sáček jáhel, 1 l vody, 4 krajíce chleba nebo 4 housky, 1 cibule, olej, kmín, sůl.

Proprané a spařené jáhly uvaříme se špetkou soli. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme chleba, či housku nakrájené na kostičky, vmícháme do jáhelné kaše a vytvarujeme knedlíky, které necháme přikryté 20 minut odpočinout, nakrájíme a podáváme.

Jáhelná hmota
1 hrnek jáhel 3,5-4 hrnky vody 1 lžička soli 1/2 hrnku celozrnné mouky(možno smíchat s hladkou)

Přebereme jáhly,pořádně vypereme a 3x spaříme vařící vodou pomocí sítka. Spařené jáhly nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou.Uvedeme do varu.Sbíráme pěnu dokud se tvoří, pak osolíme a přikryjeme pokličkou. Vaříme 15-20 minut. Do uvařených jahel vmícháme mouku a necháme ještě 10 minut dojít, pak rozšťoucháme. Tuto hmotu můžeme použít na slaná i sladká jídla: škubánky s mákem,nebo se špenátem , placky, přidat do sekané, prejtu i polévek.

Jáhelné kuličky 1.
Do misky dáme jáhlovou hmotu , přidáme kokos, nasekané ořechy, mandle, pokrájené rozinky, popřípadně jiné sušené, či kandované ovoce. Přidáme kousek másla a cukr. Pokud je hmota řídká přidáme strouhanku. Vypracujeme. Rozdělíme na dva díly, do jednoho dílu přidáme karob, nebo kakao , znovu propracujeme. Tvoříme kuličky , obalujeme v kokosu. Kuličky zchladíme v ledničce. Do kuliček můžeme dát celé mandle, ořechy ap..

Jáhelné kuličky 2.  – chutnější
200 g syrových jáhel v biokvalitě, ¾ l jablečného moštu z Bílých Karpat, špetka moř. soli, 100 g rozinek, 100 g oloupaných a opražených mandlí, 250 g strouhaného kokosu, 4 lžíce mléka, cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu

Jáhly uvaříme podle zákl. receptu místo vody v jablečném moštu, boudou svěžejší. Konzistence jahel může být mírně kašovitá. Jáhly necháme vychladnout a přidáme k nim rozinky, mandle, kokos, mléko, a sirup. Ochutnáme a dochutíme dle potřeby. Pokud je těsto řídké přidáme ještě kokos, nasákne přebytek vody. Na závěr z těsta tvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosu. Do těsta můžeme přidat i 2 – 4 lžíce arašídového či jiného ořechového másla, ale není to třeba.

Jáhelná kaše se zeleninou
jáhly, zelenina, koření, voda dle potřeby

Do hrnku (O.25 l ) nasypeme jáhly do poloviny. Jako varianta možno nasypat méně než polovinu a zbytek dosypat vločkami ovesnými nebo pšeničnými nebo ječnými nebo žitnými, aby se měnila chuť a složení při dlouhodobém požívání. Jáhly vysypeme do sítka a spaříme horkou vodou. Vysypeme do hrnce a zalijeme jedním a půl hrnkem vody. Toto můžeme udělat večer a nechat do rána namočené. Ráno přidáme špetku soli, trochu rostlinného oleje nebo másla ghí a vaříme na mírném plameni s rozptylovou síťkou 15 min. Občas promícháme nebo přidáme vodu dle potřeby. Během vaření přidáme 2-3 druhy koření podle chuti, např., kmín, římský kmín, zázvor, koriandr, kurkumu atd. Také přidáme v průběhu vaření 2-3 druhy zeleniny, podle chuti a možností např. mrkev, květák, pór, kedlubna, brokolice atd. Podle toho, jestli chceme zeleninu uvařit hodně nebo málo ji přidáme na začátku nebo na konci vaření. Po 15 min vypneme plyn, přidáme čerstvou zeleninovou nať, jestli ji máme, např. petržel nebo pažitku a jídlo je hotovo.

Jáhelná kaše nasladko
Postup je opět obdobný, místo zeleniny přidáme ovoce, čerstvé nebo sušené. Vhodné se sladkým kořením např. skořicí.

Použitá a doporučená literatura:

Ing. Vít Syrový - Průvodce po éčkách, 2. vydání vl. nákl. 2004

Ing. Vít syrový - Tajemství krve, vl. nákladem r.2005

Karina Havlů - makrobiotická kuchařka, nakl. Doma r. 1994

MUDr. Peter Horan - Pavla Momčilová: VAříme dětem chutně a zdravě, nakl. Pavla Momčilová 1998

Biokuchařka Hanky Zemanové, nakl. Grada 2005

Abd-ru-shin - Ve světle Pravdy, Poselství Grálu, nakl. Stiftung Gralsbotschaft, Stuttgart, 1990

MUDr. Judita Hofhanzlová - Zdravý život pro ženu a dítě přírodními prostředky

Marcela Müllerová - Paloučková, MUDr. Jan Palouček: Cesta k životu, nakl. Dona 1991

Časopis SVět Grálu - časopis 3. tisíciletí ve smyslu



Leden Únor Březen Duben Květen Červen  Červenec Srpen Září  Říjen Listopad Prosinec