Špalda a vánoční cukroví
zdravěji
ŠPALDA,
stará odrůda pšenice, která
ještě na počátku 20. století patřila
mezi
nejhojněji pěstované druhy obilí. Za 1
kg špaldy se ve
středověku muselo zaplatit 75
slepicemi. Už Abatyše Hildegarda o ní psala:
"Špalda je nejlepší obilninou
k vaření i pečení, buduje člověku
dobré svaly a dává dobrou krev,
uvolněnou
mysl a radostnost" Pro své vyvážené
složení a chuťovou neutrálnost se dá
mísit s jinými chuťovými kvalitami.
Obsahuje vysoký podíl bílkovin,
kvalitní
tuk s vysokým obsahem nenasycených
mastných kyselin, sacharidy a významné
minerály (Mg, Ca, K, P, Zn) a vitaminy
především skupiny B. Vláknina
podporuje
trávení a střevní
peristaltiku.Špalda zajišťuje organizmu
konstantní přísun
energie, neboť během trávení se uhlovodany pomalu
rozkládají a jedna molekula
po druhé se v těle spaluje na kysličník
uhličitý a na vodu, přičemž se obě
zplodiny snadno a beze zbytku vyloučí. Zcela jinak je tomu u
bílé pšeničné
mouky, bílého nebo hroznového cukru!
Jejich tzv. prázdné kalorie jsou krví
ihned vstřebány, čímž dojde k prudkému
vzestupu hladiny glukózy. To má za
následek zvýšenou produkci
inzulínu, takže brzy po jídle hladina cukru opět
poklesne, kdežto hladina inzulínu
zůstává zvýšená.
To vede k podrážděnosti,
slabosti a zvýšené chuti na
sladké. V důsledku kolísání
hladiny cukru v krvi je
člověk nevyrovnaný, unavený,
náladový a bez zájmu. To se projevuje
zvlášť silně
u dětí sklonem k tloustnutí či roztěkanosti a
hyperaktivitě. Celozrnná mouka ze
špaldy se zpracovává stejně jako
celozrnná mouka pšeničná a tak můžeme
ve
většině receptů nahradit pšeničnou mouku moukou
špaldovou. V kuchyni můžeme
použít také špaldové
kernotto (kroupy), jakož i celé zrno. Zkuste a
uvidíte, že
si jí zamilujete jako my, je totiž chuťově moc
dobrá a působí k radosti.
Základní úprava
špaldového zrna:
Špaldové
zrno nejdříve důkladně promyjeme a zbavíme
všech
nečistot. Poté namočíme na min. 5 hodin do vody.
Poměr zrna a vody je 1: 2. Ve
stejné vodě posléze vaříme 1 hodinu v
hrnci s dobře přiléhající
poklicí, aby
neunikala pára. Nemáme-li tlakový
hrnec, průběžně kontrolujeme dostatek vody v
hrnci, případně vodu dolijeme, aby se zrno prodělalo a
nepřipálilo. Poté
necháme dojít ještě alespoň 2 hodiny
zabalenou v utěrce a v
peřině. (Toto stadium bobtnání je velice
důležité a prospěšné).
Recepty ze špaldy
Špaldový
bramborák:
350 g brambor, 50 g mrkve, 80 g špaldové
mouky jemné, 1 vejce, 2-3 větší
stroužky
česneku, 3 lžíce smetany (mléka),
majoránky, bazalka, sůl, 2 cibule (možno
vynechat), olej
Jednu cibuli
nakrájíme a usmažíme na oleji.
Brambory
a mrkev jemně nastrouháme, přidáme vejce,
smetanu, rozetřený česnek, cibuli a
mouku. Dochutíme majoránkou, solí a
vymísíme na hustší těsto.
Na menší pánvi
smažíme bramboráky silné 1
cm o průměru asi 10
cm. Podáváme
se zeleninovým salátem či zeleninovou
oblohou.
Zeleninová
polévka se špaldovou zavářkou
1
l vody,
hrubší stonky petrželové natě, 125 g cukety, 1 celá
zelená paprika, 100 g kapusty, 100 g mrkve, 180 g celeru, 3 stroužky
česneku,Solčanka, 2 cibule
Do studené vody
dáme vařit do měkka nekrájenou
očištěnou zeleninu. Pak ji sítem
vytáhneme, vývar osolíme,
dochutíme
Solčankou a
zavaříme špaldovou zavářku.
Mrkev a celer nakrájíme na plátky,
petrželku jemně nasekáme a všechno
přidáme
do hotové polévky.
Špaldová
zavářka I.:
40 ml
vody, 100 g špaldové
mouky hrubé, 1 vejce, sůl, Solčanka,
petrželka, rozetřena cuketa, 2 stroužky česneku.
V menší
misce rozmixujeme uvařenou cuketu, přidáme vodu, vejce, sůl,
Solčanku,
rozetřeny česnek, nasekanou petrželku a mouku. Všechno dobře
promícháme a
vypracujeme hladší těsto, které přes
síto na halušky protřeme do vývaru,
necháme chvilku povařit a odstavíme
z ohně.
Špaldová
zavářka II.:
500 ml
vody, sůl,
petrželka, Solčanka, 1 lžíce másla, 150 g špaldové
mouky hrubé, 1 vejce, česnek
V hrnci
dáme vařit vodu, přidáme sůl, Solčanku a
máslo. Do vřící vody za
intenzivního
míchání pomalu sypeme muku
s petrželkou a uvaříme kaši.
Necháme
vychladnout. Pak vmícháme vejce,
rozetřený česnek a podle potřeby zahustíme
trochou strouhanky. Tvoříme malé
knedlíčky, které zaváříme
v zeleninovém
vývaru. Můžeme je vařit i zvlášť ve
vodě pokládat přímo na talíř do
horkého
vývaru.
Špaldová
pizza s olivami
150 g tvarohu, 2 vejce, 4
lžíce oleje, 30 g droždí, 4
lžíce vlažného mléka, 300 g hrubé
špaldové mouky, 500 g rajčat, tenké
plátky másla, 3 papriky, tymián,
oregana, olivy (nebo 15 g Biošunky či
žampionu), 300 g strouhaného
sýra.
Ve vlažném
mléce rozpustíme droždí. Tvaroh, vejce
a
olej hladce promícháme, přidáme
droždí a mouku. Těsto dobře propracujeme,
rozdělíme na 3 části, uděláme
bochníčky a necháme odpočívat 1
hodinu. Každý
z bochníčků vyválíme na
tloušťku 0,5
cm (těsto hodně nakyne), povrch
propícháme vidličkou,
potřeme tenčí vrstvou domácího či
biokečupu, na bochníčky položíme kolečka
rajčat, plátky papriky, přidáme tenké
plátky másla nebo pokapeme olejem,
posypeme tymiánem, organem, můžeme kombinovat i se žampiony
nebo šunkou,
zasypeme silnou vrstvou sýra. Svrchu poklademe olivami.
Pečeme cca 20 – 25
minut při teplotě 220
°C .
Špaldový
chléb s vločkami
120 g vloček(ječných,
ovesných či špaldových), 200 g špaldové
jemné mouky, 150 g pšeničné
mouky celozrnné, 30 g
špaldových pukanců nebo seznam, 5
g soli, 20 g droždí, ½
lžičky cukru, 100 ml vlažného mléka, 250
ml teplé vody, 1 lžíce
citrónové šťávy,
½ lžíce oleje
Do mléka
přidáme cukr, rozdrobíme droždí,
zamícháme a
dáme nahřát na teplé místo.
Do mísy dáme vločky, sůl a
zamícháme. Jemně
přimícháme droždí
s mlékem. Přidáme citrónovou
šťávu, olej a vodu. Těsto
intenzívně hněteme 15 minut, až je pevné,
hladké a nechá se lehce vyformovat
rukama do bochníku. Zformovaný bochník
posypeme moukou a mísu přikryjeme bílou
utěrkou. Necháme kynout na teplém
místě do zdvojnásobení objemu. Pak ho
znovu
prohněteme a na vysypaném plechu vytvarujeme veku, kterou
jemně posypeme moukou
a pod bílou utěrkou necháme opět kynout asi 20
cm. Pečeme asi 15 min. při teplotě
220°C a poté
ještě 30 minut při teplotě 200°C. Upečený
chléb potřeme mlékem a na 1 minutu
vložíme
vysušit do ještě teplé ale
vypnuté rouby, přikryjeme vlhkou utěrkou a
necháme
vychladnout.
Kynuté
těsto – pro přípravu buchet
750 g špaldové
mouky hrubé, 500 ml mléka, 1-2 vejce (nebo
1 vejce a 1 žloutek), 200 g rostl. tuku či
másla, kostka cukru, kvasnice, 1
lžíce cukru moučka, špetka soli, šp.
muškátového květu,
vanilkový cukr a
citrónová kůra .
Mléko
mírně zahřejeme, osladíme, rozdrobíme
kvasnice
a necháme stát v teple, než kvasnice
vyplavou na hladinu. Do přeseté mouky
přidáme špetku soli, cukr moučku,
mléko s kvasnicemi, vejce a
mícháme. Tuk
rozpustíme a vmícháme do těsta.
Zpracováváme, až se těsto nelepí na
vařečku.
Necháme odpočinout. Můžeme ještě polít
2 lžícemi oleje a znovu promísit.
V teple necháme vykynout asi na
dvojnásobný objem. Další
postup je stejný
jako u běžné přípravy buchet, koláčů
či pletýnek.
Také
nějaké vánoční cukroví:
Špaldové
perníčky:
3
a půl hrnku (hrnek=250 ml)
špaldové mouky, 1 hrnek
přírodního cukru, 3 pol. lžíce medu, 1
pol lžíce másla nebo sádla, půl hrnku
umletých vlašských ořechů,
½ prášku do pečiva, 3 vejce,
umleté perníkové koření
– anýz, skořice, hřebíček a
badyán, šp. soli, vejce na
pomazání
Z ingrediencí
smícháme těsto, které
necháme přes
noc odpočívat.Druhý den
vyválíme těsto na výšku 0,5
cm – 1
cm.
Vyšší perníčky netvrdnou.
Formičkami vykrajujeme
různé tvary, které kladem na
vymaštěný plech. Potřeme
rozšlehaným vejcem a
zdobíme ořechy, oloupanými mandlemi, seznamem,
lněným a slunečnicovým semínkem.
Pečeme v mírně rozpálené
troubě.
Vanilkové
rohlíčky z celozrnné mouky
250 g celozrnné
špaldové mouky, 180 g másla, 100 g mletých ořechů, 60 g moučkového cukru,
žloutky, citrónová kůra, cukr s
částí rozemletého
vanilkového lusku.
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které
dáme odpočinout do chladna. Potom z
těsta vyválíme váleček,
nakrájíme z něj stejné kousky,
děláme rukou malé
rohlíčky, složíme je na suchý,
papírem vyložený plech a v mírně
vytopené troubě
pečeme do světle růžova. Upečené, ještě
teplé rohlíčky obalujeme v cukru
smíchaném s částí
rozemletého vanilkového lusku.
Čajové pečivo z křehkého
těsta
500 g špaldové mouky, 170 g prosátého
moučkového cukru, 1 vejce, 330 g másla, trochu
strouhané citrónové kůry chemicky
neošetřené.
Prosetou mouku nasypeme na vál a v jejím středu
uděláme důlek, do kterého dáme
cukr, přidáme vejce a citrónovou kůru. Směs v
důlku lžičkou utřeme, aby byla
hladká. Potom teprve přidáme měkké,
tj. předem rozehřáté máslo, oběma
rukama
přihrneme mouku a vše plochou dlaní rychle
zpracujeme v hladké těsto. Necháme
alespoň 3 hodiny v chladu odpočinout. Lehce
vyválíme na moukou vysypaném
vále
na placku asi 3 mm silnou a vykrajujeme z
ní různé tvary, klademe na
čistý plech a pečeme ve středně vytopené troubě 8
- 12 minut. Hezkého,
stejnoměrného zabarvení
docílíme, upečeme-li pečivo napolo,
vyndáme z trouby, necháme
vychladnout a pak dopečeme. Pečivo slepujeme vždy po dvou
kouscích k sobě
ovocný džemem a vršek zdobíme
čokoládovou polevou a ořechy.
Slepované
linecké levnější
60 dkg
špaldy, 30 dkg
přírodního cukru, 30 dkg
másla, 3 vejce celá, citron. kůra, ½
prášku do pečiva, zpracovat a hned
péci!
Čajové pečivo z
křehkého
těsta
500
g špaldové mouky, 170
g prosátého
moučkového cukru, 1 vejce, 330
g másla, trochu
strouhané citrónové kůry chemicky
neošetřené.
Prosetou mouku nasypeme na vál a v jejím středu
uděláme důlek, do kterého dáme
cukr, přidáme vejce a citrónovou kůru. Směs v
důlku lžičkou utřeme, aby byla
hladká. Potom teprve přidáme měkké,
tj. předem rozehřáté máslo, oběma
rukama
přihrneme mouku a vše plochou dlaní rychle
zpracujeme v hladké těsto. Necháme
alespoň 3 hodiny v chladu odpočinout. Lehce
vyválíme na moukou vysypaném
vále
na placku asi 3 mm silnou a vykrajujeme z
ní různé tvary, klademe na
čistý plech a pečeme ve středně vytopené troubě 8
- 12 minut. Hezkého,
stejnoměrného zabarvení
docílíme, upečeme-li pečivo napolo,
vyndáme z trouby,
necháme vychladnout a pak dopečeme. Pečivo slepujeme vždy po
dvou kouscích k
sobě ovocným džemem a vršek zdobíme
čokoládovou polevou a ořechy.
Macurky
¼
l cukru, 2 vejce + 1 máslo (tyto 3 ingredience utřeme dohromady) ,
¼ vloček, 1/4l
obilných klíčků + ořechů dohromady, ½
l špaldové mouky, možno přidat skořici a citron.
kůru.
Uděláme těsto.
Dáme na půl hod. do chladu. Potom
z těsta děláme kuličky, rozmáčkneme je a
do důlku dáme marmeládu. Kraje
potřeme vejcem a sypeme seznamem, pečeme v troubě do zlatova.
Čokoládové
košíčky se slunečnicovou
náplní
Košíčky:
230 g špaldové
celozrnné mouky, 140 g másla, 70 g přírodního cukru, 50 g mletých ořechů, 30 g kakaa
Náplň: 150 g opražených
mletých
slunečnicových semínek, 100 g celozrnné
špaldové mouky, 60 g slunečnicového
oleje, 60 g kakaa, 100 g medu a vody dle potřeby.
Z ingrediencí
zpracujeme těsto, které necháme v
chladu alespoň 2 hodiny uležet. Poté vyplníme
slabě vymazané košíčky tenkou
vrstvou těsta a dáme zapéci do středně
vytopené trouby. Studené plníme
náplní,
kterou jsme si připravili takto: Z oleje a mouky připravíme
světlou jíšku,
kterou rozředíme studenou vodou. Pořádně
našleháme. Vmícháme kakao,
med a
opražená mletá slunečnicová
semínka. Opět důkladně rozšleháme. Na
závěr
poléváme čokoládovou polevou, či jen
tak zdobíme oříškem.
Mrkvánky
45 dkg
polohrubé
špaldové mouky, 25 dkg Hery, 20 dkg
strouhané mrkve, 1 celý
prášek do pečiva
Vypracujeme těsto,
vyválíme, nakrájíme
obdélníčky, naplníme kyselou
marmeládou. Pečeme do zlatova.
Išlské
dortíčky
těsto: 21
dkg špaldy, 2 dkg kakaa, 7 dkg cukru, 4 dkg ořechů, 14 dkg
másla, 1 žloutek
plňka:
8 dkg hroznového cukru, vanilkový cukr,
marmeláda a 1 lžíce rumu
Z ingrediencí
uděláme těsto, které necháme 1
hod. odpočinout v lednici a pak z něj vykrajujeme
kolečka, která
pečeme ve střed. vypeč. troubě do zlatova.Po vychladnutí
slepujeme plňkou.
Vršek poléváme čokoládou a
zdobíme půlkou vlašského ořechu.
Vanilkové
rohlíčky z
celozrnné mouky
250 g celozrnné
špaldové mouky, 180 g másla, 100 g mletých ořechů, 60 g moučkového cukru,
žloutky, citrónová kůra, cukr s
částí rozemletého
vanilkového lusku.
Na vál si nasypeme mouku, moučkový cukr, na
špičku nože citrónové chemicky
neošetřené kůry a loupané, jemně
nastrouhané lískové
oříšky. Do toho přidáme na
malé kousky rozmělněné změklé
máslo, přidáme žloutek a vypracujeme důkladně
těsto, které dáme odpočinout do chladna. Potom z
těsta vyválíme váleček,
nakrájíme z něj stejné kousky,
děláme rukou malé rohlíčky,
složíme je na suchý,
papírem vyložený plech a v mírně
vytopené troubě pečeme do světle růžova.
Upečené, ještě teplé
rohlíčky obalujeme v cukru smíchaném s
částí rozemletého
vanilkového lusku.
Špaldové
perníčky:
3
a půl
hrnku (hrnek=250 ml) špaldové mouky, 1 hrnek
přírodního cukru, 3 pol. lžíce
medu, 1 pol lžíce másla nebo sádla,
půl hrnku umletých vlašských ořechů,
½
prášku do pečiva, 3 vejce, umleté
perníkové koření –
anýz, skořice, hřebíček a
badyán, šp. soli, vejce na
pomazání
Z ingrediencí
smícháme
těsto, které necháme přes noc
odpočívat.Druhý den
vyválíme těsto na výšku 0,5
cm – 1
cm.
Vyšší perníčky netvrdnou.
Formičkami vykrajujeme
různé tvary, které kladem na
vymaštěný plech. Potřeme
rozšlehaným vejcem a
zdobíme ořechy, oloupanými mandlemi, seznamem,
lněným a slunečnicovým semínkem.
Pečeme v mírně rozpálené
troubě.
Jáhlové
kuličky
Jáhlová
hmota: 1 hrnek jáhel,3,5-4 hrnky vody, 1
lžička soli, 1/2 hrnku celozrnné mouky(možno
smíchat s hladkou)
Přebereme
jáhly,pořádně
vypereme a 3x spaříme vařící vodou
pomocí sítka. Spařené jáhly
nasypeme do
hrnce a zalijeme studenou vodou.Uvedeme do
varu.Sbíráme pěnu dokud se tvoří,
pak osolíme a přikryjeme pokličkou. Vaříme 15-20
minut. Do uvařených jahel
vmícháme mouku a necháme
ještě 10 minut dojít, pak
rozšťoucháme. Tuto hmotu
můžeme použít na slaná i sladká
jídla: škubánky s
mákem,nebo se špenátem,
placky, přidat do sekané, prejtu i polévek.
Příprava
jahelných kuliček: Do misky dáme
jáhlovou hmotu , přidáme kokos,
nasekané ořechy, mandle,
pokrájené rozinky, popřípadě
jiné sušené, či kandované
ovoce. Přidáme kousek
másla a cukr. Pokud je hmota řídká
přidáme strouhanku. Vypracujeme. Rozdělíme
na dva díly, do jednoho dílu přidáme
karob, nebo kakao , znovu propracujeme.
Tvoříme kuličky , obalujeme v kokosu. Kuličky
zchladíme v ledničce. Do kuliček
můžeme dát celé mandle, ořechy ap.
Krásné
přípravy na čas Vánoční, na čas
Lásky a lidského tepla. Rozvrhněme si
své
přípravy a nezapomeňme, že více je
méně. Skutečnou lásku si stejně na
úvěr
nekoupíme, ať už si nás o tom reklama přesvědčuje
sebevíc.