OSLAVA VELIKONOC
Koledy
Hody, hody doprovody,
Hody,
hody doprovody,
dejte vejce malovaný!
já jsem malý zajíček,
Nedáte-li malovaný,
utíkal
jsem podle vody,
dejte aspoň bílý,
nesl kopu vajíček.
slepička vám snese
jiný,
Potkala
mě koroptvička,
za kamny v koutku,
chtěla jedno červené,
na zeleným proutku. a já
řekl ne, ne, ne.
Slepička běhá po
dvoře,
Tam na břehu za potokem,
Vajíčko se kutálí
v komoře: mám já strýčka králíčka,
Slepička kdák, vajíčko
křáp!,
tomu nosím, každým rokem
Máte mi ho, panímámo,
dát. malovaná
vajíčka.
Otloukej se, píšťaličko,
Já jsem
malý koledníček, tetičko!
otloukej se mízo-lízo,
Přišel jsem si pro červený vajíčko.
nebudeš-li se
otloukati,
Vajíčko je červený a koláče bílý,
budu na tě žalovati.
jakpak je vám, panímámo, koledníček milý?
Jidáše
Potřebujeme :
500 g
polohrubé mouky, ¼ l mléka, 100 g
másla, 30 g droždí,
70 g cukru, 2
žloutky, špetku soli, citrónovou kůru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek na potření
těsta
Rozdrobíme droždí,
rozmícháme ho se lžičkou cukru, lžící
mouky a třemi lžícemi vlažného mléka.
Necháme kvásek na teplé místě
vzejít.
Mezitím utřeme tuk se žloutkem a cukrem, přidáme
vanilkový cukr a strouhanou
citrónovou kůru. Přidáme kvásek, prosátou
mouku, trochu soli a zbytek vlažného
mléka a zaděláme těsto. Zpracujeme těsto, aby se nelepilo
a dělaly se bubliny.
Zakryté těsto necháme na teplém místě
vykynout. Z vykynutého těsta lze
vytvářet figurky nebo tradiční točené tvary,
které měly připomínat provaz, na
kterém se Jidáš oběsil. Dnes jsou
nejobvyklejší oválné placky, zdobené
dírkami,
zhotovenými hřebenem či vidličkou. Před pečením se mohou
potírat směsicí žloutků,
rumu, cukru a skořice. Jí se pokapané medem.
Velikonoční nádivka
Potřebujeme :
200 ml mléka, 2 vejce, 350
g vařeného uzeného masa, sůl, pepř, špetka muškátového
oříšku, zázvoru, 2 housky, mladé výhonky
kopřiv, 50g másla
V mléce se rozšlehají žloutky se solí a
s kořením a tato směs se nalije na nakrájené housky. Když se dostatečně
vsákne, přimíchá se nadrobno nakrájené vařené maso. Pak se přidají kopřivy,
oprané ve vodě, potom spařené vřelou slanou vodou a jemně nasekané. Všechno se
dobře promíchá a nakonec se přidá tuhý sníh z bílků. Pak se nádivka do
červena upeče ve vymaštěném a strouhankou vysypaném pekáči.
Jarní
nádivka z mladých kopřiv
500 g mletého masa (nejlépe umletého doma), talíř mladých kopřiv, 1
cibule, 2 stroužky česneku, 2 žemle, trochu mléka, 1 vejce, sůl, pepř, lžička
majoránky, špetka strouhaného muškátového oříšku, 50 g domácí slaniny, máslo na vymazání
pekáčku.
Mleté maso promícháme se spařenými,
okapanými,jemně nasekanými kopřivami,
drobně nakrájenou cibulí a lisovaným česnekem.
Přidáme žemle, namočené v mléce
a vymačkané, vejce, sůl a ostatní koření. Směs
dobře prohněteme a vytvarujeme z
ní šišku. Vložíme ji do pekáčku
vymazaného máslem a poklademe tenkými
plátky
slaniny. Nádivku upečeme do červena, během pečení ji
podle potřeby podléváme
teplou vodou a přeléváme vypečenou šťávou.