Dětičky a příroda > Roční inspiromat > Český rok v pranostikách, písních a říkadlech > Březen
logo_TD Dětičky a příroda
Roční inspiromat
My a příroda měsíc po měsíci
Kaleidoskop námětů
Bioreceptář
Zdravá lékárna
Ekologická domácnost
Český rok v pranostikách, písních a říkadlech
Leden
Únor
Březen
Duben
Květen
Červen
Červenec
Srpen
Září
Říjen
Listopad
Prosinec
Fotogalerie z naší činnosti
Víte, že ...?

VYNÁŠENÍ MORANY


Říkačky

Přišlo jaro do vsi,                                          Buďte, páni, veselí     
Kde jsi, zimo, kde jsi ?                                   na tu Smrtnou neděli :          
Byla zima mezi náma,                                    smrt jsme vám odnesli,          
Ale už je za horama,                                      nové líto přinesli.         
Hu, hu, hu,                                                    Vítej, líto líbezné,                                      
Jaro už je tu !                                                Obilíčko zelené !  

Smrťáka nesem                                              Smrt plave po vodě,
s velikým nosem,                                            nový léto k nám jede
do vody ho dáme,                                           s červenejma vejci,
nad ním zazpíváme.                                       s žlutejma mazanci.

                            
                                     Smrt, smrt ukrutná,
                                     Kyselica nechutná !
                                     Kyselicu sníme
                                     a smrt utopíme !

 

Pučálka – staročeské obřadní jídlo

Potřebujeme :
Suchý hrách, sůl, sádlo,vodu, platýnko, med a pepř.

Suchý hrách namočíme na noc do slané vody. Na vlhkém plátýnku necháme hrách  na teplém místě klíčit. Dosáhnou-li klíčky délky 8-10 mm, můžeme hrách dál zpracovat. Nejčastěji se pražil na horké pánvi na sucho, anebo osmažil na tuku. V dnešní  době se praží v rozpálené troubě na plechu. Ochutíme medem nebo solí a pepřem.
Podobným způsobem se připravovalo také pražmo – naklíčené a opražené obilí.

Preclíky

Potřebujeme :
250 gr polohrubé mouky, 120 gr tuku, 1 lžíci cukru, špetku soli, 10 gr droždí, mléko (na zadělání), žloutek (na potření) 

Připravíme si kvásek, nalijeme ho do připravené mouky, másla, cukru a soli. Těsto musí být hustší. Z vykynutého těsta se válejí válečky a z nich stočí preclíkové tvary. Na vymaštěném plechu se zprudka upečou. Ještě před tím se potírají vejcem a sypou solí, kmínem nebo mákem. Pokud mají být sladké, potírají se sladkou vodou a sypou krystalovým cukrem se špetkou skořice.  


Leden Únor Březen Duben Květen Červen  Červenec Srpen Září  Říjen Listopad Prosinec