Ministerstvo životního prostředí ČR.

| Dětičky a příroda > Roční inspiromat > Zdravá lékárna > Září | |
![]() |
![]() |
|
|
ZÁŘÍ
Září -
překrásný měsíc, kdy jak
sám název napovídá,
vše doslova září.
Vším jakoby navíc pronikal dech
čistoty. Kontury na horizontu jsou jasně zřetelné.
Začátek měsíce je často spojován s
úklidem v přírodě, vítr
prosmíčí každý kout,
déšť vše omyje ... a najednou tu
vše stojí krásné,
důstojné a očištěné. Člověku se tak
nějak lépe dýchá, lépe
cítí .... Také jste si toho
všimli? Dříve toto období lidi naplňovalo velkou úctou a bylo předznamenáním období zkracujících se dnů, delších večerů a toho zvláštního času, které s sebou přináší otázky spojené se smyslem života a smrti . Ale nebudeme předbíhat. Všechno popořádku. Bez černý V tomto období dozrávají plody černého bezu, které jsou bohaté na vitamín C a A a dále obsahují skupinu vitamínů B: B1,B2,B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Nezapomeneme si je nasbírat. Připravit si z nich můžeme výborná povidla, jakož i dobrou šťávu. Obojí pomáhá na fyzické rovině při revmatických a nervových onemocněních, při bolestech hlavy a proti zácpě. V té jemnější rovině nám dodává sílu a přesvědčení realizovat své cíle a současně dozrávat. Bezinková povidla Oprané a očištěné vyzrálé plody s několika nastrouhanými jablky dobře rozvaříme s vodou na kaši. Na zpracování plodů si bereme rukavice, neboť jsou ve větším množství mírně toxická. Necháme vychladnout, prolisujeme, přidáme cukr (1/2 kg na 1 litr šťávy), citrónovou šťávu a svaříme za stálého míchání do husta. Pozor, aby se nepřipálila, tehdy totiž zhořknou a nedají se jíst. Ukládáme do malých skleniček, převážeme dvojitým celofánem a uložíme v chladnu. Po otevření rychle spotřebujeme, neboť snadno plesniví. Šťáva z plodů černého bezu 1 litr bezinek opereme, otrháme a vylisujeme.Na zpracování plodů si bereme rukavice, neboť jsou ve větším množství mírně toxická.Přilijeme 2 litry vody, šťávu ze 4 citrónů, kousek celé vanilky a skořice a pět hřebíčků. Pomalu vaříme 10 minut. Potom začneme po částech za stálého míchání přisypávat 700 g pískového cukru a znovu 10 minut povaříme. Horkou šťávu přecedíme a lijeme do vyvařených lahví. Chutná zředěná vodou i v čaji, kterému dodá příjemnou příchuť. Mateřídouška Září
je také tím správným
obdobím pro přípravu
mateřídouškového sirupu. Mateřídouškový sirup Nasbíráme si asi tak 4 hrsti kvetoucí natě mateřídoušky a spaříme je 1 l vroucí vody. Necháme vyluhovat přes noc. Druhý den výluh přes plátno scedíme, květy vymačkáme, do výluhu přidáme cukr, podle chuti citrónovou šťávu a v nádobě z varného skla jej svaříme do hustoty sirupu. Mateřídouškový sirup se dává dětem i dospělým při nachlazení a nemocech horních cest dýchacích, 2 lžičky denně. Možno dávat do čaje. V jemnější rovině nám poskytuje dostatek impulsů hledání nových cest jak žít a tvořit lépe a radostněji. Řepík lékařský Odvar
z této zářivé bylinky
pomáhá na fyzické úrovni
všude tam, kde člověka trápí
onemocnění jater, žlučníku, ledvin,
močových cest. Pomáhá též
při poruchách zažívacích,
výměny látkové, průjmu,
střevních poruchách a při revmatismu, pomůže
nám proti rýmě a onemocnění
dýchacích cest. Odvarem rovněž
kloktáme při bolestech v krku, při zánětu
dásní a onemocněních sliznice dutiny
ústní. Nos proplachujeme při silné
rýmě a zasychání. V odvaru si
též koupeme oteklé klouby. Obklady z
řepíkového odvaru
přikládáme na otoky zubů, pohmožděniny a na
špatně se hojící rány.
Též 1 díl odvaru řepíku a 1
díl odvaru jitrocele. Řepík obsahuje silice,
hořčiny a třísloviny a již ve starověkém Řecku
jej proto používali k léčení
otevřených ran. Koupele v řepíku
ozdravují od veškerých nečistot. "Kdo
zemdlené máš nohy chůzí,
umyj sobě nohy v řepíčku", radil již Matthioli. Tato
vytrvalá, 40 -100 cm vysoká bylina
žlutých kvítků příjemné
vůně, kvete od června do srpna na
sušších travnatých
místech, v hájích, na pokraji luk a
křovin. Sbíráme kvetoucí nať bez
zdřevnatělých spodků, hustě olistělou. Nesmí na
ní být plody. Suší se ve
vrstvě do 15 cm lehce načechraná na
lískách, nebo zavěšená ve
volných svazečcích v dobře větrané
místnosti. Na psychické rovině nám
řepík pomáhá uprostřed často velmi
spletitých životních situací,
najít správné
řešení a vnitřní harmonii. Odvar z řepíku* 1 lžičku sušené řezané natě na 1 l vody. Necháme přejít varem a na 7 minut odstavíme. Popíjíme 2 - 3 šálky denně. Pokud jsme tak ještě neučinili, sbíráme nyní listy či kvetoucí nať bylinek. Na zahrádce to bude meduňka, saturejka, máta, dobromysl, yzop a srdečník. Mimo zahrádku pak mateřídouška, řebříček, řepík, vřes, zeměžluč, světlík, pelyněk a truskavec. Sušíme přirozenou teplotou ve stínu. Ukládáme mimo dosah přímého světla ve skleničkách označených jménem. Chodíme na procházky či výlety, do blízkého či dalekého okolí. Dýcháme podzimní vůně a radujeme se z barev podzimu. Místo dívání na televizi připravíme dětem raději stezku odvahy, či výpravu za poznáním. Uvidíte, jak se jim to bude líbit, a že budou chtít zase.(víz kaleidoskop nápadů). Zralé ovoce, zelenina, byliny a koření, zlatavé obilí ... to vše jsou podzimní dary přírody, abychom nestrádali, ale naopak se cítili ve svých tělech dobře a měli sílu měnit běh věcí k lepšímu. Poznávejme tyto dary, nechoďme slepě kolem nich a nebudeme moci než děkovat za moudrost, se kterou je to všechno v přírodě řízeno. * v textu znamená, že dětem dáváme vždy poloviční dávky bylinky na uvedené množství vody |