toulcak

Bez housenek není motýlů

Bez housenek není motýlů

Pohled na lehce vznášejícího motýla každého potěší. Pro ně si lidé sází do zahrad tzv. motýlí keře a bylinky a sledují, jak na nich motýli sají nektar a lehounce se třepotají. Pokud se chceme pohledem na motýly i nadále v létě těšit, je potřeba poskytnout potravu i jeho housenkám. Bez housenek totiž motýlů nebylo.

Některé druhy motýlů se ve svém raném stádiu specializují pouze na jednu rostlinu. Existují i rostliny, které vám zaručí, že budou chutnat mnoha druhům. Jednou z nejspolehlivějších motýlích rostlin je kopřiva – tu ke svému vývoji potřebuje většina druhů baboček (b. kopřivová, b. paví oko, b. admirál, b. síťkovaná a překvapivě i b. bodláková).

 

Hodně druhů motýlů se vyvíjí na vysokých nesekaných loukách. I na těch vlhkých. Vhodné živné rostliny však můžeme nabídnout motýlům i v zahradách a parcích. Pro housenky modrásků, žluťásků a vřetenušek jsou důležité zejména bobovité rostliny, soumračníci vyhledávají mochny, slézy a jahodníky, perleťovci se vyvíjejí na violkách, hnědásci na jitrocelích, bělásci na brukvovitých bylinách (např. Cardamine pratensisAlliaria petiolata), otakárek fenyklový klade vajíčka na kopr, kmín nebo planou mrkev, pestrokřídlec podražcový se specializuje na podražec křovištní (Aristolochia clematitis), babočkám stačí pár kopřiv nebo bodláků. Univerzálně prospěšné živné rostliny jsou zejména čičorka pestrá (Securigera varia), štírovník růžkatý (Lotus corniculatus), úročník bolhoj (Anthyllis vulneraria) a vičenec ligrus (Onobrychis viciifolia). Na těchto bobovitých rostlinách rostoucích na kdejaké výslunné mezi totiž nacházejí potravu jak housenky několika různých druhů, tak i dospělí motýli, protože jejich květy obsahují dostatek nektaru. Pokud však tyto druhy ve vaší zahradě nerostou, není třeba zoufat, protože např. housenky většiny okáčů a některých soumračníků jsou specializované na běžné lipnicovité trávy. Pokud tedy nebudete sekat trávník každý týden a úzkostlivě vytrhávat všechen „plevel“, co v zahrádce vyroste, můžete motýlům výrazně pomoci. A není třeba se obávat ani jejich případného přemnožení. Za housenkami motýlů, nebudete-li je likvidovat pomocí chemie, přiletí spolehlivě i hmyzožraví ptáci.

 

Nepovažujme proto kopřivy za nepřátelské rostliny, vždy si jich pár na zahradě nechte spolu s kusem neposekané louky. Housenky, které se na nich vyvinou, nás pak v létě potěší svou krásou.

Zdroj a inspirace:

https://botany.cz/cs/motyli-v-zahradach/?fbclid=IwAR177GmiYmoPNRnHoFYRuaqFSHS03BCIsAiGEyGHExlZsPvhwH0sRnXTY6A

 

http://prirodnizahrada.eu/motyli-na-nasi-zahrade/

 

https://www.irozhlas.cz/regiony/neposekane-koprivy-na-louce-v-ceskych-budejovicich-uz-zachranily-stovky-motylu_201409060100_mkaspar

 

Kontakty:

Bez housenek není motýlů
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X