toulcak

Za biodiverzitu

Za biodiverzitu

Tato středa byla Mezinárodním dnem biologické rozmanitosti. Dnem rozmanitosti druhů a ekosystémů, plemen i odrůd. A je to už 25 let, co se Česká republika spolu s dalšími 188 státy zavázala svou biodiverzitu chránit. A výsledek? Rapidní úbytek hmyzu a ptáků. Hovoří se dokonce o kolapsu ekosystémů.

Někomu se možná zdá, že ochrana biodiverzity je rozmarem biologů a estétů. Jenže pravdou je, že biodiverzita má zásadní význam pro udržení světa v nám známé podobě. Je zásadní pro ekosystémovou stabilitu, která zaručuje přirozený chod služeb, ze kterých lidstvo čerpá nemalé zdroje. Podporuje zdravou společnost a přeneseně i sílu ekonomiky. Jedná se například o opylování, regulaci klimatu, ochranu před povodněmi, úrodnost půdy a produkci potravin, paliva, vláken i léků.

 

Čím rozmanitější ekosystém, tím vyšší je pravděpodobnost obnovy třeba po velké katastrofě. Do jisté míry tak může biodiverzita působit jako pojistka pro krizi životního prostředí.

 

Snižování biodiverzity je spolu se změnou klimatu největším environmentálním problémem současnosti. Proč tedy rozmanitost celosvětově klesá? Hlavními příčinami jsou:

  • intenzivní zemědělství
  • výstavba
  • důlní činnost
  • nadměrné využívání lesů, jezer, řek, oceánů a půdy
  • invaze nepůvodních druhů
  • změna klimatu
 

Když jsme před 15 lety vstupovali do Evropské unie, zdálo se, že to bude pro biodiverzitu příznivé. Jenže teprve nedávno se začalo ukazovat, že opak byl pravdou. Druhů ubývá. Problémem bylo mimo jiné i špatné nastavení Společné zemědělské politiky EU, která podporovala spíše velké zemědělské podniky a intenzivní zemědělství. Nyní už se ale ví, že výsledek byl nepříznivý a je velmi důležité, jak se nastaví nová Evropská zemědělská politika. Proto je důležité jít o víkendu k volbám a zvolit takovou stranu, která bude propagovat pro biodiverzitu příznivější hospodaření.  

 

Na obhajobu Evropské unie lze napsat, že environmentální problémy, které lidstvo nyní řeší, jsou naprostou premiérou. Proto i vědci přichází s různými řešeními, které by mohly vést ke zlepšení stávajícího stavu. Někdy se zvolí správná cesta, někdy špatná. Příkladem jsou například pichlavé smrky, které lesníci vysázeli v dobré víře na vrcholy českých hor, poničené kyselými dešti. Nyní se už ví, že to bylo špatné řešení. Důležité je se z chyb poučit a příště to udělat lépe.

 

Zdroj a inspirace:

https://volby2019.stuz.cz/

https://www.eea.europa.eu/cs/themes/biodiversity/intro

https://www.veronica.cz/co-to-je-biodiverzita-a-proc-ji-chranit

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/vic-nez-milion-druhu-na-zemi-je-ohrozeno-vyhynutim-rika-dosud-nejuplnejsi-vedecka-zprava.evropske-zeme-musi-byt-lidrem-v

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2005/cislo-1/biodiverzita-fungovani-ekosystemu.html



 

Kontakty:

Za biodiverzitu
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X