toulcak

Hospodaření ve více patrech

Hospodaření ve více patrech

Téměř nikdo nebydlí v domě, který má jen jedno podlaží. I v přírodě nacházíme více pater. Jen zemědělská krajina využívá většinou jen patro jediné. Není to mrhání prostorem? Je to vždy výhodné?

V Evropě běžně rozeznáváme patro stromové, keřové, bylinné a mechové. Jedno patro mívají skály, pouště a pole. Přitom by polní plodiny v parných letech, jako bylo to loňské, nějaký ten stín uvítaly. Také pastviny pro dobytek mají často stromů málo. Celodenní pobyt dobytka na slunci je pro něj úmorný, stejně tak i pro travní porost. Ten se v létě brzy spálí.



Dříve byla krajina plná různých mezí, remízku a osamělých stromů. Ty poskytovaly stín dobytku i rostlinám na polích. Ale existují i takové typy hospodářství, ve kterých něco sklízíme dole a něco jiného nahoře. Například vysokokmenný sad. Ten nám dává ovoce a současně se dá pod stromy pást dobytek, pěstovat si seno či dokonce mít pole. Rostliny v podrostu ovocných stromů tolik nevysychají a dobytek pod nimi nachází odpočinek. Navíc je takový vysokokmenný sad domovem velkého množství hmyzu a ptactva…

 

Bohužel se nyní takových vysokokmenných sadů zakládá málo. Potkáváme se většinou se sady se čtvrtkmeny či polokmeny, pod kterými se hospodařit nedá. My na Toulcově dvoře vysokokmenný sad máme, ale musíme si pro něj pěstovat a roubovat své vlastní ovocné stromy, takže to dá dost práce.

 

Další možností, jak hospodařit ve více vrstvách, je hospodaření pod solárními panely. Takový fotovoltaický panel, to je trochu jako strom. Také zachycuje a kumuluje v sobě sluneční energii a také poskytuje stín. Dokonce už existují i výzkumy, jak a jaké rostliny pod soláry pěstovat. A pokud se pod nimi nic nepěstuje, roste pod nimi alespoň tráva. A ta je také cenná. Z pohledu změny klimatu mnohem cennější než přehnojené pole.

 

Sázejte proto vysoké ovocné stromy a nezatracujte solární panely. Vždyť je pod nimi zdravá půda, která čeká na dvoupodlažní využití.



 

Související stránky:

Kontakty:

Hospodaření ve více patrech
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X