toulcak

Půst od pesticidů

Půst od pesticidů

V sobotu se nejen na Toulcově dvoře slaví Masopust a následující středu začíná předvelikonoční půst. Každý ho může pojmout jinak. Někdo nejí maso, jiný nepije alkohol…Což tuto starou tradici využít i k podpoře zdraví svého i české krajiny a přitom se vyhnout zbytečným maržím supermarketů?

V České republice existuje velké množství drobných bio farmářům. Ti často nabízí prodej přímo ze dvora. Jenže většina z nás si nedokáže v tempu všedního dne najít čas na objíždění biofarem.

 

Snad právě proto vznikly KPZky. Nemyslí se tím ty krabičky, co si nosí skauti na výpravy, ale tzv. Komunitou podporované zemědělství. KPZ fungují tak, že skupina lidí začne spolupracovat s farmářem, který jim vozí jednou týdně své produkty. Peníze za úrodu posílají členové KPZ farmáři ještě před začátkem sezóny. Zemědělec tak za ně může hospodařit a postupně vozí lidem (tzv. podílníkům) část své úrody. Ti sdílí s farmářem i riziko, že se toho méně urodí. Podílníci často svého farmáře osobně znají nebo se k němu můžou přijet podívat. Někdy stačí i 10 zájemců, aby se farmáři vyplatilo jim na konkrétní místo vozit své produkty.

 

Díky členství v KPZ se může i městský člověk dozvědět, co se v jakou část roku sklízí. Kdy jsou k mání saláty, kdy rajčata a že podzim je čas dýní různých tvarů a chutí. Některý rok je k mání krásné šťavnaté ovoce, někdy zase ohromná kořenová zelenina. Členství v KPZ lidi často inspiruje k tomu, aby sami začali s pěstováním vlastní zeleniny nebo alespoň bylinek za oknem.

 

Zajímavostí je, že první KPZ v České republice vznikla na Toulcově dvoře. Bylo to v době, kdy u nás sídlila PROBIO –LIGA. Nicméně tato KPZ stále funguje a spolupracuje se stále stejnými farmáři. Letos slaví KPZ Toulcův dvůr 10 let své existence.

 

Odebírání bedýnek prostřednictvím KPZ je nejen zábava, ale je i nadějí pro českou krajinu, která díky konvenčnímu zemědělství trpí a zmírá.

 

Užitečné odkazy:

Mama farmářů k KPZ: https://www.mapotic.com/adresar-farmaru

Informace o KPZ: http://kpzinfo.cz/

Informace o KPZ Toulcův dvůr: http://www.toulcuvdvur.cz/sluzby/najemci/biobedynky

Kontakty:

Půst od pesticidů
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X