toulcak

Planetární stravou k udržení pozemského bytí

Planetární stravou k udržení pozemského bytí

Jak nakrmit rostoucí lidskou populaci, tak aby jejÍ strava byly zdravá a zároveň šetrná k životnímu prostředí? Tím si lámal hlavu tým vědců a vytvořil tzv. Planetární dietu.

Potravinářský průmysl je největším zdrojem znečištění životního prostředí. Přitom milióny lidí trpí podvýživou či nedostatkem živin a další část lidstva zase obezitou. Planetární dieta je vytvořena tak, aby byla nutričně vyvážená a dostupná lidem všech etnik i stravovacích směrů.

Planetární dieta je hodně podobná dietě Středomořské. Je v ní ale mnohem méně vajec, masa a sacharidů (příloh). Výrazně je omezeno i množství mléčných produktů. Základ jídelníčku mají tvořit luštěniny, oříšky, ovoce a zelenina. Té by lidé měli jíst až dvojnásobek.

Pokud se dieta rozplánuje na jeden měsíc, tak povolené množství červeného masa odpovídá 7 – 14 g denně (polovina plátku anglické slaniny), kuřecí prsa či vejce si můžete dát třikrát za čtrnáct dní (na den 29 g). Plechovku tuňáka jednou týdně. Denně si můžete dát 250g výrobků z plnotučného mléka. To odpovídá 30g mléka v kávě či čaji.

Díky současné spotřebě potravin hrozí katastrofické poškození planety. Pokud by se lidé stravovali planetárně, zabránilo by se ročně 11 milionů předčasných úmrtí, poklesy by emise skleníkových plynů, lépe by se dařilo chránit půdu, vodu a rozmanitost zvířecích druhů.

 

Příklad jídelníčku planetární diety (sestaveno ve Velké Británii)

PONDĚLÍ:

Snídaně: Ovesné vločky vařené ve vodě, s jednou lžičkou medu či javorového sirupu, posypané oříšky a semínky, jeden kus ovoce; šálek kávy či čaje s mlékem (pak si ale už nemůžete dát jogurt nebo musíte omezit množství mléčných výrobků v jiných jídlech).

Oběd: Salát z fenyklu, avokáda, špenátu a brokolice se sýrem feta a hořčicí, dresink z rostlinného oleje, jeden plátek kváskového chleba. Jako zákusek jogurt s hrstí bobulí (maliny, borůvky..).

Večeře: Restované červené zelí a pyré z červené čočky.

Svačina: Neslazený rýžový koláč s máslem.

ÚTERÝ:

Snídaně: Dvě vejce s dvěma plátky toustového chleba s drožďovou pomazánkou či melasou, šálek čaje či kávy s mlékem.

Oběd: Salát z ječmene (či jiné obiloviny) s uzenou makrelou, semínky (dýňovými, slunečnicovými, chia), ředkvičkami, celerem, cizrnou, dresink z bylinek, citronové šťávy a oleje; jeden kousek ovoce.

Večeře: Jedna pečená sladká brambora se salsou, černá kapusta, avokádo, tmavé fazole, strouhaný sýr a zakysaná smetana.

Svačina: Hrst pražené cizrny

STŘEDA:

Snídaně: Dva krajíce celozrnného chleba (myšlen toustový) s plátky banánu a medu, šálek čaje či kávy s mlékem

Oběd: Kořeněná nudlová polévka s miso a tofu, s ředkvičkami, špenátem a ztraceným vejcem (čímž je vyčerpáno množství vajec na dva týdny), šálek jogurtu.

Večeře: Pečená zelenina (kapusta, brokolice a mrkev) s dresinkem z jogurtu a olivového oleje a fazolí.

Svačina: Pomazánka z fazolí a nudličky z červené papriky.

ČTVRTEK:

Snídaně: Koktejl (smoothie) z banánů, špenátu a ořechového mléka se lžící ořechového másla a javorového sirupu.

Oběd: Masový vývar s čočkou, brambory, pórkem, dva plátky celozrnného chleba, kus ovoce.

Večeře: Gratinovaná cuketa, kapusta a rajčata se strouhankou a mandlemi, listový salát, plátek polenty.

Svačina: Pita chléb se smetanovým sýrem (např. Lučinou).

PÁTEK:

Snídaně: Lupínky z otrub s oříšky a sušeným ovocem, šálek kávy nebo čaje s mlékem.

Oběd: Secvič s humusem a sýrem, rajčaty a listovým špenátem, tři ovesné medem.

Večeře: Kokosové kari z dýně, mrkve a květáku, rýže.

Svačina: Pikantní pražená cizrna.

SOBOTA:

Snídaně: Přes noc namočené ovesné vločky s čerstvým džusem, semínky a ořechovým mlékem, šálek čaje nebo kávy s mlékem.

Oběd: Salát s tuňákem, okurkou, avokádem a eidamem, hrst kešu oříšků, zálivka z citronové šťávy a oleje, jeden kus ovoce.

Svačina: Popcorn s medem a mandlemi.

NEDĚLE:

Snídaně: Ovesná kaše s medem nebo javorovým sirupem a hrstí oříšků, jeden kus ovoce, šálek čaje nebo kávy s mlékem.

Oběd: Kuřecí stehno s pečeným bramborem, fazole, hrášek, mrkev a naklíčená semínka; bílý řecký jogurt s rozmixovaným ovocem buď z kompotu nebo čerstvého ovoce oslazeného medem nebo javorovým sirupem.

Večeře: Špagety s omáčkou z kapusty a rajčat a s parmazánem

Svačina: Guacamole s keksy  

Zdroj:

https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/17/seeds-kale-red-meat-once-a-month-diet-save-the-world?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/planeta-maso-planetarni-dieta-zdravi-ochrana-zeme_1901171403_dp?fbclid=IwAR1j9t437C9pCqfC1DRmL0R7ryxchAhf6-AMB_eOTVFnyN_yXEAtEtQyvc4

https://www.independent.co.uk/news/health/planetary-health-diet-red-meat-methane-cattle-cut-consumption-earth-climate-change-a8731656.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

 

Kontakty:

Planetární stravou k udržení pozemského bytí
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X