toulcak

Když máchne ploutví velryba

Když máchne ploutví velryba

Vše na světě je vzájemně propojené. Když zamává motýl křídly, může to způsobit tajfun na druhém konci světa. Co teprve takové velryby! Vzhledem k jejich velikosti, by měl být logicky jejich vliv na celou biosféru velmi významný. A opravdu je, působí totiž jako obrovské podmořské pumpy.

Odumřelá těla živočichů i jejich exkrementy padají k mořskému dnu. Živiny v nich obsažené – uhlík, dusík, železo i fosfor jsou zdánlivě nenávratně ztraceny. Fytoplankton chřadne, zooplankton hladoví. Ale velryby dokáží z velkých hloubek oceánů dostat živiny zpátky k hladině. Tento mechanismus se nazývá velrybí pumpa. Velryby tak hrají klíčovou roli ve zdravých mořských ekosystémech.


Distribuce živin nekončí u oceánů. Velryby vynášejí živiny k mořské hladině, ptáci je přenášejí na pevninu, migrující ryby do řek. Přenos živin je tedy globální. Na pevnině zase hrají důležitou roli v distribuci živin další velcí živočichové např. kopytníci.

 

Jenže populace velryb se rychle snižují, některé druhy jsou na pokraji vyhynutí. Dříve byly živiny distribuovány mnohem rovnoměrněji než dnes. To vede k častějším extrémům. Mnohé vodní ekosystémy se potýkají s eutrofizací, 30 % světové zemědělské půdy naopak trpí nedostatkem fosforu. Obnovení velrybích populací by mohlo opět zvýšit primární produkci fytoplanktonu a posílit efekt biologické pumpy odčerpávající oxid uhličitý z atmosféry..

 

Lov velryb je sice mezinárodními úmluvami zakázán, ale některé státy (např. Norsko, Japonsko, Island) ho přesto nerespektují a velryby loví údajně pro vědecké účely. Na některých místech patří lov velryb k místním tradicím, kterých se odmítají vzdát – např. na Faerských ostrovech.

 

Velrybí populace decimuje ale hlavně intenzivní rybolov. Mezi časté oběti ok rybářských sítí patří i mořské želvy, mořští savci – delfíni, tuleni a velryby. Hodně velryb zahyne například při lovu tuňáků.

 

Nechcete-li podporovat zbytečné hynutí velryb, nekonzumujte je. Nekupujte si ani ryby z intenzivních rybolovů, při kterém zbytečně hynou i velryby, které se omylem připletou do rybářských sítí. Při nákupu konzerv vám může např. pomoci Tuňákový průvodce http://www.greenpeace.org/czech/cz/tunakovy-pruvodce-2014/ .

 

Existují i různé ekoznačky, které zaručují trvale udržitelný rybolov. Vyhledávejte výrobky s těmito ekoznačkami. Nebo jezte pouze ryby sladkovodní, protože při jejich lovu určitě velryby nehynou.

 

Zdroj a inspirace: 
Páchnoucí bohatství, Vesmír, 1/2018 https://vesmir.cz/…/a…/2018/cislo-1/pachnouci-bohatstvi.html
Ekolist: https://ekolist.cz/…/velryby-jsou-pro-ekosystem-dulezite-i-…
National Geographic: https://www.national-geographic.cz/…/dulezite-velrybi-hovno… 
Abc: Velryby v ohrožení https://www.abicko.cz/…/casopi…/5979/velryby-v-ohrozeni.html
Greenpeace: Průvodce šetrným nakupováním ryb https://podpora.greenpeace.cz/…/greenpeace_pruvodce_info.pdf

Kontakty:

Když máchne ploutví velryba

Fotogalerie:

images/stories/fotogalerie/35247/MSCfeature.jpg images/stories/fotogalerie/35247/TcNUCWz-_400x400.jpg
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X