toulcak

Přivítejte ještěrky na své zahradě

Přivítejte ještěrky na své zahradě

Koncem dubna se probouzí i ti nejzavilejší spáči. Mezi nimi i ještěrky. Dříve hojní obyvatelé našich zahrad, lovci hmyzu a pojídači vajíček slimáků, v krajině ubývají. Co udělat pro to, aby se k nám opět vrátily a potěšily nás svou elegantní přítomností?

Ještěrky, slepýši, užovky i další druhy menších obratlovců s oblibou vyhledávají nánosy úlomků hornin v úpatí svahů, přirozeně i umělé hromádky kamení, vyzdívky náspů a terasů v okolí obcí, silnic a vodních toků. Podobná místa však lidé často likvidují a tím zničí mnohdy poslední útočiště ještěrek.

 

Jindy jsou opěrné vyzdívky opravovány z důvodů třeba bezpečnosti provozu, ale způsob opravy je zcela nevhodný z hlediska fauny, která si tento byť i nepřirozený prostor osvojila. Pečlivě vyspárovaná vyzdívka, či dokonce jednolitý beton neposkytují ještěrkám možnost úkrytu, zimoviště, ani nalezení potravy, proto se stěhují do vzdálenějších míst, která jsou většinou nevhodná, takže populace je stále méně početná, přežívá v nevhodném poměru samců a samic a často i zaniká.

 

Takto postiženým populacím lze pomoci zbudováním nevysokých zídek z některých úlomků místních hornin. Stejně se může velmi pomoci zdecimované populaci v okolí značných rekreačních prostorů, v obvodu obcí a podél komunikací. Z okolí těchto míst se zvířata stahují z důvodu neustálého rušení. Zjednodušeně jde říci: nemají čas na nejzákladnější životní projevy a potřeby, tj. shánění potravy, rozmnožování, odpočinek, protože jsou neustále nuceni se ukrývat. Do jisté míry se každý živočich dokáže přizpůsobit, ale rušení nesmí být nadměrné.

 

V podobně zatížených lokalitách, by se měly budovat zídky, jako záchytné body pro ustupující populaci a nutný rozčleňující prvek v prostoru, kam se stahuje více jedinců, čímž narůstá jejich hustota a tím konkurence prostorová i potravní. Zídky lze zhotovovat několika způsoby. Buď jako jednotlivé hromádky, nebo jako terásky přes půl metru vysoké a jeden až dva metry dlouhé. Šířka zídky při základu by měla mít nejméně půl metru. Jednotlivé kameny skládejte pečlivě, aby nedocházelo k sesuvům. Pro plazy je také příznivé budování gabionových zdí.

 

Spoluautorem článku je Aleš Dvořák, člen ochrany přírody České republiky

kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X