toulcak

Ekologovo dilema: Jíst maso?

Ekologovo dilema: Jíst maso?

Z hlediska ochrany životního prostředí je konzumace masa velmi problematická. Stojí za ní obrovské velkochovy zvířat, ve kterých se „vyrábí“ maso za krutých podmínek. S chovem zvířat se pojí i zvýšená produkce skleníkových plynů, spotřeba vody a pěstování obrovského množství přehnojených krmiv. Ekologičtí guruové lidi nabádají, aby svou spotřebu masa omezili nebo dokonce zcela ukončili. Ale je vegetariánství či veganství skutečně pro každého?

S vegetariánstvím (či veganstvím) se pojí zvýšená spotřeba sacharidů – ne pouze jednoduchých cukrů jako sladidel, ale i složitých, které jsou obsaženy v obilovinách, bramborách, luštěninách a dalších přílohách. A jelikož tyto potraviny prošly poslední dobou značným šlechtěním (ba i genetickou manipulací), mohou být pro některé lidi škodlivé.

 

Ačkoliv jsem vždy cítila, že jsem rodilý masožrout, poslední dobou jsem konzumaci masa pod tíhou různých poznatků významně omezila. Jenže se u mě začaly projevovat různé zdravotní problémy – špatně fungující štítná žláza, ospalost, bolesti hlavy, tuhnutí kloubů a neustálé přibývání na váze. Situace mě vehnala ke specializované doktorce, která mi naordinovala paleo dietu.

 

Paleo dieta je málem pravým opakem vegetariánstvím. Nesmí se jíst obiloviny, luštěniny ani mléčné výrobky. Strava se skládá ze zeleniny, ovoce, ořechů a hlavně masa. Člověk takto se stravující nemusí jíst tak často, protože energii nečerpá z cukrů, ale z tuků. Odpadá tedy hypoglykemický „vlčí hlad“.

 

Ačkoliv se cítím fyzicky dobře, tíží mne moje zelené svědomí. Hovězí maso si můžu koupit ze šumavské farmy, ale co to kuřecí? Bio kuřecí je velmi drahé. Naštěstí v bio a farmářských obchodech se dá se sehnat i maso z menších chovů, které jsou snad šetrnější. Ale co jídlo na ulici, v restauracích se bio maso prakticky sehnat nedá! Navíc jsem něco zaslechla o lodích z Brazílie a Číny, v jejichž podpalubí se chovají kuřata, která jdou po vylodění rovnou na porážku. A co čerstvé maso v obchodech, jakou mám jistotu, že je skutečně české? Čas od času se objeví článek, jak někde maso přebalují. Máme u nás tolik drůbežáren, aby uspokojily tak obrovskou spotřebu kuřecího masa? A může být kuřecí maso z drůbežích velkochovů vůbec ještě nějak zdravotně prospěšné pro naše tělo? Těžko říct.  



Související stránky:

Kontakty:

Ekologovo dilema: Jíst maso?
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X