toulcak

Geoderma - živý plášť planety Země

Geoderma - živý plášť planety Země

Podívejte se na dokument o pokožce matky Země – o půdě. Film ji ukazuje jako fascinující svět půdních organismů a zároveň jako nepostradatelnou složku života na naší planetě. Uvidíte rozdíly v rozmanitosti půdní fauny v listnatém lese a na holém poli.

Filmem provází půdní biolog Ladislav Miko, který je zároveň jeho režisérem a autorem scénáře.

 

Film upozorňuje na to, že ochrana, obnova a správné využívání půdy má pro lidi a zvířata existenční význam. Půdní živočichové obstarávají rozklad organické hmoty, kterou vrací zpátky do půdy a navracejí půdě živiny. Pokud z povrchu půdy organickou hmotu odebíráme, půdní organismy hladoví a po tisíce let vytvořená půdní struktura se hroutí. Proto musíme o půdu pečovat půdu a chránit ji.

 

Více se o filmu dozvíte jeho oficiální anotaci. Přejeme příjemnou podívanou.  

 

Půda provází život na Zemi a člověk by na této planetě bez ní nemohl existovat. Vzácná nebo obyčejná, živá či neživá, ztrácená a nenahraditelná. Co dnes vlastně o půdě víme? A jak s tímto poznáním nakládáme? Jak se člověk stará o pokožku naší matky Země o Geodermu?

 

Na tyto otázky odpovídá a dokumentem provází půdní biolog Ladislav Miko.

 

Zásadním činitelem, který půdu spoluvytváří je život. Blízko nás v půdě žije statisíce druhů organismů nejrůznějších tvarů a velikostí. Přesto je pořádně téměř nikdo neviděl.

 

Průvodce  postupně vysvětlí jak se na tvorbě půdy rozkladem organické hmoty podílejí bakterie, houby, žížaly, mravenci, mnohonožky a stonožky. Druhové bohatství v půdě přirovnává nejlepšímu africkému safari. Přibližuje na zcela unikátních mikroskopických záběrech život a význam chvostoskoků, pancířníků, hmyzenek, vidličnatek, drobnušek, roupic a miniaturních plžů. Tak jako  v africké savaně lvy a gepardy tak v půdě najde dravé a rychlé predátory: stonožky, zemivky, dravé roztoče, drabčíky, střevlíky, štírky, pavouky  a další. 

 

Bez půdních organismů by nebyla půda. Bez půdy a mrtvé organické hmoty by nebyly půdní organismy. Neměly by z čeho získávat energii k přežití. Jejich přítomnost zajišťuje, že se netopíme v horách odumřelé biomasy. Díky jim se vrací živiny do půdy. Půda tak zůstává úrodná a schopná zadržovat vodu.

 

Aby Geoderma – plášť naší Země zůstala nás živící strukturou nesmíme ji nechat vyhladovět. Musíme ji nakrmit. Udržet organickou hmotu v půdě je zásadní pro její úrodnost.



kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X