Rodinné centrum
toulcak

Tajná zahrádka

Tajná zahrádka

Víte, že na Toulcově dvoře je možné najít několik míst, které jsou certifikované jako Přírodní zahrada.

 

O tom našem místě se málo ví. Naše "Tajná zahrada", která patří k Rodinnému centru Mateřídouška (Botič o.p.s.), je schovaná mezi budovami Toulcova dvora. Děti ji nazývají "Tajnou zahrádkou". Zahrádka je rozdělena na dvě části.

 

První část je veřejnosti přístupná a je koncipována především pro předškolní děti. Svou práci zde odvádí ale i školní děti z odpoledních kroužků. Děti v přístupné části pěstují zeleninu, bylinky. Také nám tu roste moruše, josta, jeřáb ptačí, muchovník a další keře. Zahrada nabízí prostor jak ke hraní, zkoumání, pozorování, experimentování, ale i společnému hodování, například vaření na ohništi. Nejvíce využívaným herním prvkem bývá kopeček s bahništěm. Je ukázkou toho, jak může vypadat zahrada intenzivně obývaná dětmi. Je ideální zahradou pro děti.


Druhá část je hůře přístupná, kam se odváží jen pár statečných a veřejnosti je vstup zakázán. Ale jen díky tomu se může tato část zahrádky pyšnit tajnými domečky pro ježka, ještěrky, myšky, které občas s dětmi chodíme kontrolovat a opravovat.

 

V roce 2016 byla naše zahrádka certifikovaná jako přírodní. To znamená, že se o ni šetrně staráme. Nepoužíváme pesticidy, rašelinu ani lehce rozpustná minerální hnojiva. Máme tady kompost, využíváme dešťovou vodu, mulčujeme záhonky, cíleně stavíme domečky pro hmyz, ježky a další drobné živočichy, využíváme střídání plodin a na záhoncích nám roste smíšená kultura plodin a mnoho dalšího... Na samotném procesu certifikace se podílely děti. Nejenom, že psaly samy žádost o certifikaci. Ale také se učily zahradu zmapovat, vyhodnotit stávající stav, navrhnout dílčí úpravy, zhodnotit proveditelnost a také samy úpravy provést. O to větší radost byla, když naše zahrada dostala obrázek s ježkem! :)

 

Někdy je zahrádka pronajímána na různé akce. To jsou pro nás chvíle obav, aby její chvilkoví uživatelé byli k ní stejně šetrní, jako jsme my. Bohužel ne všichni se umí k naší zahrádce chovat. A proto si mnohokrát uvědomujeme, jak je naše činost důležitá a potřebná. Jak je příroda velmi křehká. Lásku k přírodě, šetrnost k naší zahrádce je potřeba neustále připomínat.

Přiložené soubory:

Kontakty:

Tajná zahrádka

Fotogalerie:

images/stories/fotogalerie/34062/01.jpg images/stories/fotogalerie/34062/02.jpg images/stories/fotogalerie/34062/03.jpg images/stories/fotogalerie/34062/04.jpg images/stories/fotogalerie/34062/05.jpg images/stories/fotogalerie/34062/06.jpg images/stories/fotogalerie/34062/07.jpg images/stories/fotogalerie/34062/08.jpg images/stories/fotogalerie/34062/09.jpg images/stories/fotogalerie/34062/10.jpg images/stories/fotogalerie/34062/11.jpg images/stories/fotogalerie/34062/12.jpg images/stories/fotogalerie/34062/13.jpg images/stories/fotogalerie/34062/14.jpg
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X