toulcak

Dobrodružství s ježkem

Dobrodružství s ježkem

I teď v listopadu se Vám může stát, že potkáte venku ježka. Je to mírně znepokojivé, protože ježek přece v zimě spí! A krom toho je to hmyzožravec a jaký hmyz asi teď může najít? Kdy se máme začít osud ježka obávat a jak mu můžeme pomoci?

Ježci nejraději usínají při poklesu nočních teplot k bodu mrazu, nejpozději zpravidla s prvním větším sněhem. Aby v pořádku přežili zimu, musí se na podzim dostatečně vykrmit. Pokud mají na začátku listopadu váhu nižší než 500g (na konci listopadu pod 600g), je na čase ježkovi pomoci.

Nejjednodušší je kontaktovat místní záchrannou stanici pro volně žijící živočichy a s nimi se domluvit na způsobu předání. Ve stanici se totiž umějí o ježky profesionálně postarat, zbaví je parazitů – vnějších i vnitřních, vykrmí je, uloží k zimnímu spánku a na jaře vypustí co nejblíže místu, kde byli nalezeni. Například v Záchranné stanici hl. m. Prahy v Jinonicích vám zvednou telefon i v noci a ochotně Vám poradí a domluví způsob předání živočicha. Nemusíte tedy spát v nejistotě a zoufalství, co si tím náhlým návštěvníkem doma budete dělat.

Někteří lidé dokáží ježka zazimovat i u sebe doma. V takovém případě je nutné ježka zbavit všech parazitů, protože díky nim doma držení ježci nejčastěji umírají. Také je potřeba dbát na to, aby ježek neztratil přirozenou plachost před lidmi, psy a auty. To by se mu mohlo stát osudným po jarním návratu do přírody. Pokud u vás doma ježek stráví nějaký čas, můžete mu nabídnout žrádlo pro kočky a vodu. Spí rád v bedničce vystlané slámou nebo suchým listím a v noci vyráží na dobrodružné výpravy, při kterých dupe a funí. Podrobné informace najdete na stránkách ČSOP Zvíře v nouzi a také kontakty na záchranné stanice po celé České republice. 


Ježek je velmi užitečným zvířetem, prospěšným pro každou zahrádku. Pomáhá totiž na zahradě udržovat rovnováhu, neboť dokáže zkonzumovat velké množství hmyzu a slimáků. Ježek je schopen sežrat téměř tolik potravy za den (přesněji za noc), kolik sám váží. Škoda, že ježků v naší přírodě ubývá. Nevyhovují jim ani smrkové monokultury ani pole. Po té co ubylo v krajině remízků, začali se ježci stahovat do zahrad. Avšak v zahradách příliš uklizených nenajdou ježci dostatek úkrytů. Potřebují k životu nutně hromady dříví, kamení či staré kůlny a křoví. Není divu, že se ježek dostal do loga Přírodních zahrad. V těch se totiž ježkům opravdu daří.  


Na fotografii je ježek z Trhanovského náměstí v Hostivaři, nalezený 9. listopadu 2016, nyní bytem v záchranné stanici v Jinonicích. 

kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X