toulcak

Jak mít spokojené stromy

Jak mít spokojené stromy

Příští týden bude na Toulcově dvoře ve znamení svátku stromů. Den stromů se v České republice slaví od roku 1906 a je ustanoven na 20. říjen. V tuto dobu bývají totiž listnaté stromy nejbarevnější a zároveň je to vhodná doba pro výsadbu nových dřevin.

Význam dřevin je nedocenitelný, neustále se o něm píše, ale ještě lepší je o něm číst. Tak tedy: Stromy jsou vlastně takovou továrnou na výrobu kyslíku. Kromě toho zlepšují mikroklima svého okolí, v létě zvlhčují vzduch a zmírňují úporná vedra, zmírňují vítr a zachycují prach a jiné škodliviny. Svými kořeny zpevňují půdu. Jsou také domovem mnoha živočichům. V jejich korunách hnízdí ptáci, jejich listy se živí roztodivný hmyz, ptáci, hmyz, ale i drobní savci využívají jejich dutin jako úkrytu. U kořenů stromů žije velké množství hub. Nejvíce druhů živočichů žije na dubech, dále pak jilmech, javorech a ovocných dřevinách. Stromy svým působením mění vzhled krajiny a složení půdy, ovlivňují tedy i okolní květenu.



Jenže každý prospívá nejlépe na jiném stanovišti. Pokud například nějaký strom vysadíme na místo pro něj nevhodné, nejenže bude živořit, ale také může to stanoviště negativně ovlivnit. Například smrkům a borovici lesní se nikdy nebude dařit u potoka. Stejně tak ani smrk nepatří do lužního lesa, kam se ve 20. století často sázel. Nejenže budou tyto dřeviny neduživé, nevzhledné a náchylné k nemocen, ale ani pod nimi téměř nic neporoste.



Některé dřeviny rády rostou osamoceně, jiné potřebují stín. Některé půdu kyselou, jiné zásaditou. Některé mají rády vlhko, jiné snesou větší sucha. Před výsadbou je proto dobré si zjistit ekologické vlastnosti toho místa, kde má být výsadba provedena a podle toho teprve vybírat vhodné dřeviny. Do měst třeba i exotické, ale na venkov především domácí druhy.



Poslední dobou se objevují vědecké studie o tom, že stromy mezi sebou vzájemně komunikují a dokáží si mezi sebou předávat živiny i energii. Podmínkou toho, je kvalitní podhoubí, jelikož vlákna slouží jako cestičky k předávání těchto informací. O to důležitější je výsadba domácích druhů stromů na stanoviště jim vlastní. 


Na fotografii je buk u kostela v Jihlavě, jeden z prvních vítězů ankety Strom roku. Zdroj: http://www.dedictvivysociny.cz/

Související stránky:

Kontakty:

Jak mít spokojené stromy
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X