toulcak

Kávička s čistým svědomím

Kávička s čistým svědomím

Když jsem před několika měsíci poprvé viděla přípravu kávy kávovarem na kapsle, nevěřícně jsem lapala po dechu. Do kávovaru se vložila kapsle, tu přístroj propíchnul, prohnal kapslí (umělou hmotou a hliníkem) vařící vodu a dole vytekl malý šálek kávy. Po určité době se z kávovaru vyjmula nádoba s propíchanými kapslemi a celý obsah se vhodil do směsného odpadu.

Je toto skutečně jediný způsob rychlé přípravy dobré kávy? Není škoda vyhazovat lógr z kafe spolu s kapslemi do směsného odpadu, když je to tak báječný bioodpad, hnojivo a potrava pro žížaly?

Průkopníkem úplného zákazu kapslových kávovarů je radnice v Hamburku. Pracovník tamního odboru životního prostředí vysvětluje „Kapsle pro kávovary se nedají snadno recyklovat, obsahují totiž směs plastů a hliníku“. Dalším důvodem je množství odpadu, které je s kapslemi spojeno. "Šest gramů kávy je zabaleno v obalu, který váží tři gramy. To je věc, kterou za peníze daňových poplatníků prostě nemůžeme kupovat."  

Ale je tu i alternativa, jak připravit šetrněji kávu z kaplí, existují totiž kompostovatelné kávové kapsle. Tak snad se co nejrychleji rozšíří.

Dobrá káva lze připravit i jinak – pomocí dražšího pákového kávovaru, frenchpressu, moka kávovaru či džezvy. Ještě jednodušší je udělat si obyčejného turka. Milovníci našlehaného mlíčka si mohou pořídit šlehač na mléko.

Pozn. Pokud chcete, aby vaše ekologické svědomí při pití kávy co nejméně utrpělo, tak pijte buď fairtradovou nebo obilnou či žaludovou kávu. No a ty žaludy si ideálně nasbírejte v lese a doma upražte. To už je ovšem hodně velký extrém. 

Související stránky:

Kontakty:

Kávička s čistým svědomím
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X