Ekologovo dilema: Hovězí maso
Snad žádná jiná potravina neprošla v posledních letech tak velkou pohanou, jako červené hovězí maso. Čím si to zasloužilo?
Nejprve se tvrdilo se, že způsobuje nemoci srdce a cév, rakovinu tlustého střeva. Snad proto, že má údajně hodně cholesterolu a tuků. Navíc se musí dlouho vařit či jinak upravovat, je poměrně drahé a dětem často nechutná, protože není bílé a špatně se žvýká.
Sotvaže se začaly vyvracet tvrzení o totálně špatném vlivu hovězího masa na lidské zdraví, vstoupila do toho ochrana klimatu. Při chovu dobytka totiž vzniká v jejich zažívacím traktu metan, který je vzhledem k současným obrovským stavům dobytka zodpovědný za takřka 20 % z celkového množství skleníkových plynů. Odborníci uvádějí, že produkce hovězího masa produkuje (podle ekvivalentu oxidu uhličitého) více než 7 krát skleníkových plynů než produkce drůbežího masa. Tyto argumenty nahrávají vegetariánství.
Jenže v kontextu české krajiny se chov hovězího dobytka na maso zas tak špatný nezdá. Ne na všech místech mohou být pole. Naopak pastva dobytka zdá se být v podhůří vhodným způsobem využití krajiny. Masná plemena mohou totiž být na pastvě celý rok, nemusí se takřka přikrmovat. Pastva skotu je nejstarším způsobem využití travních porostů a trvalé zatravnění je šetrným způsobem využívání půdy.
Travní porosty vzniklé pastvou dobytka se velmi výrazně uplatňují i v ochraně vody. Travní drn zabraňuje erozi, zejména na svažitých pozemcích a ve vyšších polohách s vyššími vodními srážkami. Dobře zapojený travní porost zabraňuje pronikání hnojiv do spodních vod a zabraňuje povrchovému odtékání vody. Trvalé travní porosty se také uplatňují i při zachování biodiverzity dané lokality a mohou zabránit i vymizení ohrožených druhů.
Co z toho plyne? Asi hlavně to, že pravda není nikdy tak jednoduchá. Pro naši planetu není dobré konzumovat maso každý den, ale koupí českého hovězího masa z našich hor, podporujeme rozmanitost a trvale udržitelné využití naší krajiny.
A proto při pohledu na květnaté pastviny s dobytkem v Lužických horách či ve Slavkovském lese dostávám chuť na hovězí guláš. Maso z takové kravičky musí být přece mnohem zdravější než pečivo z přehnojené pšenice či kuře z velkochovu. Vegetariáni nechť prominou.
Související stránky:
Kontakty:
info@toulcuvdvur.cz, halina@toulcuvdvur.cz , 272 660 500 , 721 813 981 |