toulcak

Ekologovo dilema: Hovězí maso

Ekologovo dilema: Hovězí maso

Snad žádná jiná potravina neprošla v posledních letech tak velkou pohanou, jako červené hovězí maso. Čím si to zasloužilo?

Nejprve se tvrdilo se, že způsobuje nemoci srdce a cév, rakovinu tlustého střeva. Snad proto, že má údajně hodně cholesterolu a tuků. Navíc se musí dlouho vařit či jinak upravovat, je poměrně drahé a dětem často nechutná, protože není bílé a špatně se žvýká.



Sotvaže se začaly vyvracet tvrzení o totálně špatném vlivu hovězího masa na lidské zdraví, vstoupila do toho ochrana klimatu. Při chovu dobytka totiž vzniká v jejich zažívacím traktu metan, který je vzhledem k současným obrovským stavům dobytka zodpovědný za takřka 20 % z celkového množství skleníkových plynů. Odborníci uvádějí, že produkce hovězího masa produkuje (podle ekvivalentu oxidu uhličitého) více než 7 krát skleníkových plynů než produkce drůbežího masa. Tyto argumenty nahrávají vegetariánství.



Jenže v kontextu české krajiny se chov hovězího dobytka na maso zas tak špatný nezdá. Ne na všech místech mohou být pole. Naopak pastva dobytka zdá se být v podhůří vhodným způsobem využití krajiny. Masná plemena mohou totiž být na pastvě celý rok, nemusí se takřka přikrmovat. Pastva skotu je nejstarším způsobem využití travních porostů a trvalé zatravnění je šetrným způsobem využívání půdy.



Travní porosty vzniklé pastvou dobytka se velmi výrazně uplatňují i v ochraně vody. Travní drn zabraňuje erozi, zejména na svažitých pozemcích a ve vyšších polohách s vyššími vodními srážkami. Dobře zapojený travní porost zabraňuje pronikání hnojiv do spodních vod a zabraňuje povrchovému odtékání vody. Trvalé travní porosty se také uplatňují i při zachování biodiverzity dané lokality a mohou zabránit i vymizení ohrožených druhů.



Co z toho plyne? Asi hlavně to, že pravda není nikdy tak jednoduchá. Pro naši planetu není dobré konzumovat maso každý den, ale koupí českého hovězího masa z našich hor, podporujeme rozmanitost a trvale udržitelné využití naší krajiny.



A proto při pohledu na květnaté pastviny s dobytkem v Lužických horách či ve Slavkovském lese dostávám chuť na hovězí guláš. Maso z takové kravičky musí být přece mnohem zdravější než pečivo z přehnojené pšenice či kuře z velkochovu. Vegetariáni nechť prominou.



kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X