toulcak

Pozor na suvenýry z dovolené! Mohly by se vám prodražit!

Pozor na suvenýry z dovolené! Mohly by se vám prodražit!

Pokud si ze své exotické dovolené plánujete přivézt nějaký suvenýr, dejte dobře pozor, aby to nebyl suvenýr vyrobený z rostlin či živočichů chráněných podle mezinárodní úmluvy CITES.

Jak upozorňuje Česká inspekce životního prostředí, takový suvenýr by se mohl dost prodražit a mohl by vám způsobit nemalé potíže. Proto ČIS doporučuje si zjistit, co se z jednotlivých zemí smí a nesmí vyvážet.

 

Mezi nejčastěji nelegálně dovážené suvenýry patří korály. „Mnozí turisté je nasbírají na pláži, aniž by tušili, že se jedná o chráněný druh a nikoliv kámen,“ říká Pavla Říhová, vedoucí oddělení CITES z České inspekce životního prostředí. „Z cest po Středomoří si lidé také často nelegálně vozí i suchozemské želvy. Z Ruska to jsou kožešiny kočkovitých šelem, vlků a medvědů, případně pravý kaviár z jesetera. Z USA zase dovážejí kožešiny rysů a medvědů, výrobky z kůží krokodýlů nebo peří z divokých ptáků. Častými australskými suvenýry jsou pak mušle chráněné zévy a typickým upomínkovým předmětem z jihovýchodní Asie je lahev obsahující chráněnou kobru naloženou v alkoholu,“ dodává.

 

Nejde jen o chráněné živé živočichy

Chráněných je podle úmluvy CITES přitom víc jak 33 tisíc druhů. Nejde jen o živé organizmy, ale i jejich části a výrobky z nich. Může se jednat například o různé masti s obsahem chráněných zvířat či rostlin, výrobky z krokodýlích či hadích kůží, některé mušle, předměty z želvoviny a slonoviny, kožešiny i vycpaniny. „Pokud je turista chycen při vývozu nějakého nedovoleného suvenýru, může pro něj nastat nepříjemná situace například v podobě zmeškaného odletu, nebo může být dokonce i zadržen,“ uvádí Michal Veber, tajemník Asociace cestovních kanceláří České republiky.

 

Je také dobré se zajímat o to, zda s výrobou suvenýrů není spojené ničení přírody či týrání zvířat. Příkladem mohou být náramky z želvoviny, které můžete sehnat například v Indonésii na každém kroku. Jsou krásné, ale je s nimi spojeno i hodně kruté chování vůči zvířatům. Želvovina se totiž získává z karety pravé tak, že se jí ohněm prohřeje horní vrstva krunýře a želvovina se pak seřízne. Zmrzačená želva je pak hozena zpět do moře bez jakékoli další pomoci.

 

Důležité je proto vědět, že CITES se vztahuje jak na živé organismy, tak na jakékoli jejich části či výrobky z nich. Mohou to být výrobky z kožešin, kůží a kostí chráněných zvířat, sošky a řezby ze vzácných dřevin či slonoviny, výrobky tradiční asijské medicíny obsahující výtažky z chráněných živočichů či rostlin, gurmánské speciality aj.

 

Přejeme tedy krásnou dovolenou … a jako suvenýr, abyste si přivezli především nádherné zážitky! :)



Zdroj fotografie: Flickr.com - Shorechic33

kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X