toulcak

Myčka a pár ekotipů!

Myčka a pár ekotipů!

Asi se většina z nás shodne, že na myčku nádobí nedáme dopustit. A protože jste od přírody ohleduplní, určitě myslíte při používání myčky na ekologii a vždy volíte krátký mycí cyklus, aby toho myčka moc nespotřebovala, že? ;)

Jste bezpochyby skvělý člověk, ale děláte to bohužel špatně!

 

Předložíme vám tu několik doporučení od výrobců myček, od odborníků na šetrné spotřebiče a také od Evropské unie. Všechno se to bude týkat toho, jak provozovat myčku nádobí co nejhospodárněji. A zmíníme celou řadu výjimek, které potvrzují pravidlo.

 

Dejte jí čas

 

Někteří lidé ve snaze chovat se ekologicky nastavují u své myčky co nejkratší mycí program. Logiku to má: přístroj přeci běží kratší dobu, tudíž zákonitě spotřebuje méně energie a vody. Jenomže ono to jako na potvoru takhle neplatí. Krátký mycí cyklus totiž dožene chybějící čas větším množstvím vody a hlavně vyšší teplotou. A právě ohřev vody je největší žrout elektrické energie. Výjimka: jistě, pokud si ohříváte vodu slunečním kolektorem, pak vás energie na ohřev vody netrápí.

Jaká je rada? Nejúspornější je standardizovaný mycí cyklus označovaný jako ECO. Myje nádobí podstatně déle, ale spotřebuje méně vody a elektrické energie. Zpravidla. Výjimkou jsou některé opravdu moderní přístroje, které umí rychlý cyklus a přitom spotřebují méně (!) energie, než standardní ECO program, jen spotřeba vody stoupne ze 6 litrů na 10. Což ruku na srdce není žádná tragédie.

Čili pokud právě vybíráte myčku a víte, že potřebujete používat jen rychlé programy, pak se zahloubejte do technických údajů myčky nebo si nechte takový model ukázat od prodejců.

Jenže! Krátké programy mají tu nevýhodu, že se při nich špatně rozpouštějí tuky, které pak mají tendenci se usazovat v myčce. Takže, když jedete krátké programy, pak musíte myčku častěji čistit. Myčku je samozřejmě nutné čistit i při používání ECO programu, jenom je to méně často (typicky jednou za měsíc). Jak se myčka správně čistí najdete v návodu od výrobce, ale zpravidla pustíte program s nejvyšší teplotou. Výrobci doporučují používat i speciální čisticí prostředky.


Nádobí má mýt myčka, ne vy

 

A teď něco ze života. Unijní studie ke směrnici o ekodesignu z roku 2007 obsahuje údaje z průzkumu, jak se myčky používají mimo laboratoře výrobců. Tedy u nás doma. A ukázalo se, že v domácnostech je spotřeba vody a elektrické energie až o čtvrtinu větší, než v ideálních podmínkách u výrobců. Je to kvůli nám, lidem.

 

Největší nadbytečný podíl spotřebované energie a vody souvisí s tím, že řada lidí nádobí před uložením do myčky opláchne teplou vodou. Podle výrobců myček to u moderních myček není nutné. Je samozřejmě nutné odstranit nedojedené knedlíky, ale s normálně dojedeným talířem si myčka poradí. Výjimka: některé starší modely myček jsou trochu fajnovější a nemají tak dokonalý způsob mytí. U nich je nutností nádobí předem opláchnout. Jestli je to zrovna váš případ zjistíte snadno všednodenní praxí. Pokud už musíte oplachovat nádobí, opláchnete ho ve studené vodě. Nebo ještě lépe, použijte stěrku.

 

Možná se právě dušujete, že vy nádobí nikdy nepředmýváte. Z výše uvedeného výzkum však vyplývá, že 85 % domácností nádobí ukládá do myčky opláchnuté. Takže když ne vy, tak všichni vaši sousedé oplachují.

 

Myčku jen plnou

To je poslední a nejdůležitější radou. Vy ji však jistě znáte a tak na ni již více upozorňovat nebudeme.

 

S přáním lesklého a čistého nádobí .... Váš Toulcův dvůr ;)

 

Zdroj: Ekolist.cz

Zdroj fotografie - Flickr.com - Jason Rob - https://www.flickr.com/photos/jasonrobb/

 

kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X