Řeznický mistr v Semínku
10 Květen 2019 /
13 fotek
Máme radost, že jsme mohli v Semínku přivítat řeznického mistra pana Františka Kšánu ml., který dětem velmi hezky a s citem představil své řemeslo. Bylo to poutavé a naučné povídání, během kterého se děti dozvěděly, jak řezníci ke svému erbu přišli, řeč se stočila i ke Keltům či mamutům.
Děti měly možnost vidět řeznické náčiní, některé i historické, leč funkční. Pan Kšána přinesl na ukázku i čerstvé kousky masa. Děti mohly pouhým okem porovnat rozdíl mezi vepřovým či hovězím, poznaly bílkovinu i svalovinu, některé si k masu i přivoněly. A kdo chtěl, ochutnal i poctivou Pražskou šunku, kterou pan Kšána taktéž donesl.
Řeznické řemeslo viděly děti i v praxi, kdy pan Kšána během chvilky prosolil kousky masa, pak je umlel a naplnil střívka. Jak jednoduché! Maso jsme nakonec upekli, bylo výborné! Rodiče, na které se dostalo, si výsledek taktéž pochvalovali.
Pan Kšána s dětmi neopomněl ani probrat, jak důležitá je pestrá strava.
Děti měly možnost vidět řeznické náčiní, některé i historické, leč funkční. Pan Kšána přinesl na ukázku i čerstvé kousky masa. Děti mohly pouhým okem porovnat rozdíl mezi vepřovým či hovězím, poznaly bílkovinu i svalovinu, některé si k masu i přivoněly. A kdo chtěl, ochutnal i poctivou Pražskou šunku, kterou pan Kšána taktéž donesl.
Řeznické řemeslo viděly děti i v praxi, kdy pan Kšána během chvilky prosolil kousky masa, pak je umlel a naplnil střívka. Jak jednoduché! Maso jsme nakonec upekli, bylo výborné! Rodiče, na které se dostalo, si výsledek taktéž pochvalovali.
Pan Kšána s dětmi neopomněl ani probrat, jak důležitá je pestrá strava.