toulcak

Ekoprovoz

Ekoprovoz V Semínku se snažíme o ekologický a zodpovědný přístup nejen v učebních plánech, ale také přímo v provozu.

Ekologicky šetrné přístupy uplatňujeme v následujících oblastech:

Hospodaření vodou

Šetrněji hospodaříme s vodou. Používáme pákové baterie místo kohoutků (pákové baterie zkracují dobu potřebnou k nastavení požadované teploty vody, šetří tak asi 40 % energie i vodu samotnou). V létě 2016 byly vyměněny všechny záchodové nádržky, pákové baterie i dávkovače mýdla. WC nádržky byly při montáži nastaveny tak, aby se plnily pouze na spodní možnou hranici, která je ke spláchnutí dostatečná a nedocházelo ke zbytečnému plýtvání vodou. Stejně tak byly vyměněny vodovodní baterie, které jsou z důvodu úspory vody vybaveny perlátory (principem perlátoru je omezení průtoku vody a přidání okolního vzduchu do vody). Dešťovou vodu zachytáváme a svádíme do připravených rezervoárů. Využíváme ji k zalévání rostlinek na naší zahradě. Opakující se období sucha nám smysluplnost tohoto jednání potvrzují.

 

Vytápění, energeticky úsporná opatření při provozu budov

Postupně snižujeme spotřebu elektřiny. Dbáme na těsnící okna, optimální regulaci teploty pomocí termostatických hlavic na radiátorech, správné (krátké a intenzivní) větrání. Trvale nevyužívané místnosti temperujeme. Svítíme úspornými zářivkami (jen když je potřeba). Spotřebiče vytahujeme ze zásuvek, jelikož i vypnuté berou elektřinu ze sítě (neboť mají zabudovaný transformátor, který spotřebovává energii a teprve až za ním vypínač). Pořizujeme energeticky šetrnější spotřebiče  a používáme je s rozmyslem (plná myčka, pračka, ohřívané množství vody v rychlovarné konvice jen kolik je třeba). Nabíjíme tužkové baterie.

 

Třídění odpadů, bioodpad a kompost, využívání obnovitelných materiálů, recyklace

Třídíme všechny odpady, které v místě třídit lze. Bioodpad dáváme na místní kompost, kde se přemění na kvalitní substrát pro rostliny. Minimalizujeme obalový odpad (kde je to rozumné, upřednostňujeme větší balení, zohledňujeme ekologickou stopu obalů). Například nekupujeme balenou vodu v PET lahvích, místo nich u nás najdete na stolech džbánky s kohoutkovou vodu ochucené ovocem či bylinkami. Na výlety vodu plníme do zdravotně nezávadných lahví.

 

Zelené úřadování  

Používáme recyklovaný papír, tiskneme oboustranně. Šmíráky používáme k poznámkám a děti k malování. Objednáváme recyklované tonery. Zbytečně nenecháváme zapnuté počítače a světla.

 

Ekologicky šetrné úklidové prostředky a postupy

Používáme ekologicky šetrné (netestované na zvířatech, biologicky rozložitelné) čisticí prostředky, které jsou vyráběné na bázi minerálních látek a rostlinných složek. Ostatní v minimální míře a pouze ve zdůvodnitelných případech. Rovněž při  praní prádla a mytí nádobí v myčce jsou našimi pomocníky tyto ekopřípravky. K mytí rukou nám slouží tekuté ekologické mýdlo s levandulí. Na záchodech naleznete recyklované toaletní papíry.

 

Koncepce snižování ekologické stopy

Na zahradě hospodaříme na základě přírodních principů (nepoužíváme umělá hnojiva, postřiky). Na společné akce se dopravujeme environmentálně šetrným způsobem (hromadnou dopravou, vytíženým autem). Snižujeme spotřebu materiálů a množství spotřebních pomůcek při výuce, provozu i v kancelářích. Výukové materiály a pomůcky používáme přednostně z přírodních a dobře recyklovatelných materiálů. Upřednostňujeme dřevěné hračky a vybavení školky (šatna pro děti z masivního dřeva, skříň v badatelně atd.). Bavlněné povlečení na deky a polštáře splňuje přísné požadavky na nezávadnost a bylo celé vyrobené v České republice. Část teplé vody je ohřívána díky solárnímu panelu na střeše. V současné době uvažujeme o ještě větším využívání elektrické energie z obnovitelných zdrojů, která se nám vyrábí na zahradě v altánu.

Kontakty:

Fotogalerie:

images/stories/fotogalerie/33515/IMG_5168.JPG images/stories/fotogalerie/33515/IMG_5172.JPG images/stories/fotogalerie/33515/DSC_0730.JPG images/stories/fotogalerie/33515/DSC_0728.JPG images/stories/fotogalerie/33515/foceniSeminko5.jpg images/stories/fotogalerie/33515/foceniSeminko12.jpg images/stories/fotogalerie/33515/foceniSeminko28.jpg images/stories/fotogalerie/33515/p.t. řemesla(2) - 07 2015.JPG

Jsme držitelem ocenění UNESCO

UNESCO
zdrava_skola
prirodni_zahrada

Jsme nositeli ocenění Rodiče vítáni

Společenství praxe


 
kontaktujte nás
Vyberte si...
Kontaktní formulář Zpětná vazba
Osoba Firma

Formulář - Osoba


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:
Příjmení:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:
Telefon:
E-mail:
Firma:
IČ:
DIČ:
Ulice a čp.:
Město:
PSČ:

Kontaktní osoba


Jméno:
Příjmení:
Telefon:
E-mail:
Pozice ve firmě:


Informace o daru


Datum platby:
Vaše číslo účtu:
Kód vaší banky:
Částka:
Variabilní symbol:




Pronájem prostor - Poptávkový formulář


Kontaktní informace

(Zvýrazněná políčka jsou povinná)


Jméno:

Příjmení:

Organizace:

Telefon:

E-mail:


Místnost:
Sál 1
Sál 2
Velká přednášková Zátiší
Malá přednášková Klubovna
Velká koňská klubovna Mateřský klub - Herna
Mateřský klub - Oáza Mateřský klub - Zahrada
Mateřská škola Podium

Termín:

Čas:

Účel pronájmu:


Poznámka:


X
X